En jämställd socialtjänst

Individ- och familjenämnden har med sin uppdragsplan lagt fast sina ambitioner på en rad områden för mandatperioden. Från socialdemokraternas sida har vi försökt att från dag 1 sätta jämställdhetsarbetet i fokus. En av de första åtgärderna nämnden genomförde var att inrätta ett jämställdhets- och HBTQ-utskott direkt underställt nämnden för att se till att arbetet är ledningsstyrt. Utifrån detta utskott ska vi styra arbetet vilket annars tenderar att falla bort i den ordinarie nämndslunken.

När det gäller konkreta jämställdhetssatsningar så är det fullt fokus på stora, svåra frågor. Vi väjer inte för det och är medveten om att det kommer att ta tid. Men grunden är nu lagd och inför 2016 ser prioriteringarna ut så här i jämställdhetsarbetet:

 

  1. Utbildning i jämställdhet av all personal inom omsorgen
    I den basutbildning som all personal inom funktionshinderomsorgen genomgår ska läggas in ett tydligt jämställdhetsperspektiv. Personalen ska ges verktyg för ett jämställt arbetssätt mot den enskilde och tidigt i sin anställning få tydliggjort att jämställdhetsarbete är prioriterat.

  2. Heltid ska gälla inom omsorgen.
    Det här är en fråga som politiken talat om väldigt länge men där det behöver hända något. Att fler arbetar heltid är en av de viktigaste jämställdhetsreformerna. I dagsläget arbetar strax över 60% heltid inom Individ- och familjenämndens område och det är tyvärr signifikativt för kvinnodominerade yrken. Vi vet dock att den genomsnittliga sysselsättningsgraden ligger på 92% och det är alltså möjligt att få fler att arbeta heltid utan att det handlar om så många timmar per vecka. Att fler arbetar heltid är viktigt ur jämställdhetssynpunkt för framförallt kvinnor men också för kommunen som arbetsgivare inför framtidens kompetensförsörjning.
  3. Påbörja arbetet med gender-budgeting
    Ett särskilt uppdrag riktar vi till förvaltningen att påbörja arbeta med genderbudgeting av nämndens budget. Det här är ett långsiktigt arbete som tar tid, men tanken är att titta över om vår budgeteringen av olika verksamheter kan bli bättre. Dels för att öka jämställdheten men framförallt att se till att skattebetalarnas medel ger bästa möjliga kvalitet.
  4. Arbeta vidare med ”vålds-kedjan”
    Under 2015 gjorde (s) flera inspel kring villkoren för våldsutsatta kvinnor. Det handlade om att ordna fram fler lägenheter till våldsutsatta kvinnor och se över rutinerna, att se till kommunens egna jourlösningar håller standard för socialstyrelsens rekommendation av skyddat boende. Under 2016 kommer vi att titta vidare på den här ”våldskedjan” som är kopplat till boende för att se över hur flödena fungerar. Vi tänker identifiera brister och lägga fram ännu fler förslag på åtgärder.
  5. Fokus på våld i nära relationer
    Under 2015 tog Individ- och familjenämnden fram en handledning för kommunens alla verksamheter kring våld i nära relationer. Den ska vi följa upp tämligen omgående och se om den följer sitt syfte.

Nämnden kommer att göra sin del i kommunens arbete med jämställdhet. Det blir ett spännande 2016!

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

3 kommentarer

  1. Britta Johansson

    Intressant att läsa om ert program för jämställdhet och att ni inrättat ett särskilt utskott för de här frågorna.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Tack Britta. Vi försöker jobba med att få med så många partier som möjligt för att skapa breda majoriteter och därmed långsiktighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se