Stupstocken på historiens skräphög

Från 1 februari 2016 avskaffas den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen som infördes av Reinfelt-regeringen 2008. Sedan 2010 har över 100 000 svenskar utförsäkrats i det borgerliga experiment som ”stupstocken” inneburit där sjuka tvingats övergå till att söka arbete efter 550 dagar. De här hårdare tagen mot sjuka och att minska deras ersättningsnivåer har inte på något sätt inneburit att fler blivit friska. Tvärtom har det inneburit att antalet sjuka ökat med 70 000 sedan 2010 och ett enormt lidande. Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen rekommenderade också att den skulle tas bort.

Nu krävs det istället att det prioriteras tidiga insatser och rehabilitering. Två av tre nya sjukskrivna är kvinnor i yrken där man arbetar med människor. Detta är naturligtvis en följd av slitsamma arbetsvillkor och inte frågan om att folk inte valt att ”ta sig i kragen” som den borgerliga tidigare hållningen gjorde gällande.

Det är sällan skillnaden i människosyn blir så tydlig mellan de politiska blocken som i frågan om sjukförsäkringen. De borgerliga partiernas skuldbeläggande av den enskilde står i bjart kontrast mot den socialdemokratiska viljan att skapa ett arbetsliv där alla får plats.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

2 kommentarer

  1. Erik

    Nu behöver de långtidssjukskrivna inte längre ”runda” arbetsförmedlingen efter två och ett halvt års sjukskrivning. Och det är säkert befogat för många sjukskrivna. Men är det det för alla? Hoppas att AB Sverige inte kommer i samma situation före år 2006 då regeringen Persson använde ”öststatmodellen” för att gömma och försköna arbetslöshetsstatistiken och i förlängningen få ett utanförskap. Allting är inte svart eller vitt. Och jag är övertygad om att ”reinfeldtmodellen” kommer att dammas av igen.

  2. Sixten Jonsson

    Den senaste prognosen visar på ett samlat underskott på 131 miljarder fram till 2018 pga regeringens slöseri med statens resurser, Jag tror att det kan bli trångt på historiens skräphög efter att vårbudgeten lagts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se