Ingen sänkt ambitionsnivå

I fredags debatterade jag och Anna-Karin Sjölander(c) i p4 Västerbotten det förslag från Centerpartiet och Vänsterpartiet, om ett krisboende i centrala stan. Detta krisboende, är en härbärgeslösning som ska vara öppet för alla att erbjuda tak över huvudet på obestämd tid i centrala stan. Mycket är oklart om detta, men då vi vet att (v) säger nej till vårt förslag till överenskommelse med kyrkan för EU-migranter så handlar det minst om 130 personer där samt övriga akut hemlösa i Umeå. Fastighet rapporterar att lokaler för sådana storskaliga lösningar inte finns centralt(vilket motionen kräver).

Från socialdemokraternas säger vi nej till detta. Vad som behövs är fler kategoriboenden och fler alternativa akutplatser i olika former, där bla med kort varsel för människor i akut hemlöshet ingår. Att blanda barnfamiljer med människor med missbruksproblem i stora härbärgeslösningar är inget som vi ställer upp på. I debatten så försvarade Centerpartiet detta vilket innebär en tydligt sänkt ambitionsnivå och att barnperspektivet slängs på soptippen.

Socialtjänsten arbetar redan på att få loss fler akutplatser samt kommer sedan att upphandla fler platser externt där behovet inte räcker. En del personer som befinner sig i akut hemlöshet kan snarare behöva ett kategoriboende än hänvisas till härbärge. Men grunden för att lyckas med arbetet mot hemlöshet är i fortsättningen att få loss fler bostäder till socialtjänsten.

Under våren 2015 arbetade jag och Peter Vigren(s), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, på att få loss fler lägenheter till Viva Introduktion så att socialtjänstens del av den bosociala potten skulle öka. Det lyckades och socialtjänsten har nu fler lägenheter som kan användas till arbetet mot hemlöshet. Vägen framåt är fler bostäder och inte sänkt ambitionsnivå.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

2 kommentarer

  1. Ambitionsnivån?

    Jag vågar påstå att om det är som du säger att ni ”lyckats” få loss några lägenheter till Viva introduktion, så beror det på att de som bodde i dessa lägenheter inte lever längre. Och då behöver de ju inte sina lägenheter längre, utan de blir lediga.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Inte alla, handlar om att vi fått lös fler lägenheter till bosociala ändamål samtidigt som fler lägenheter som byggs blir färdiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se