Löna sig att arbeta?

I åtta år bombarderades svenska folket med ett budskap från den borgerliga regeringen; det ska löna sig att arbeta!

Under den parollen sänktes skatterna med 140 miljarder, välfärden blev sämre, arbetslösheten steg men alla skulle få en extra månadslön i plånboken bara man arbetade. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin(m) gick till och med så långt att han ville utse årets arbetare och bjuda på lunch. Ja hyllningarna till arbetet ville aldrig ta slut, överträffade möjligtvis bara av Nordkorea.

Nu är tongångarna annorlunda. Nu ska det inte löna sig att arbeta längre säger Anna Kinberg-Batra(m) och Annie Lööf(c). Det talas om trösklar och sänkta lönenivåer för invandrare. strunta i att det är arbetsmarknadens parter som sätter löner – har du svart hår och kommer från Syrien så ska du arbeta billigare än du som har blont hår och kommer från Umeå.

Samtidigt pågår utspel efter utspel från borgerliga politiker inför avtalsrörelsen. Jan Björklund(L) tycker att undersköterskor tjänar för bra. Det får ju inte löna sig för mycket att arbeta resonerar Janne och meddelar att han samtidigt vill sänka löner inte bara för invandrare utan även ungdomar. Max 14000-16000 i månaden, ska dom få tjäna. Inte en spänn mer tycker Jan.

Skulle vi lyssna på de borgerliga partiledarna så går Sverige en dyster väg till mötes. Vi talar om förslag här som inte bara underminerar den svenska modellen men som också skapar ett låglöneproletariat som inte kan leva på sin lön. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Däremot är det riktigt att det finns svårigheter för en del människor att ta sig in på arbetsmarknaden. Där behöver vi säkerställa att alla har en plats, genom riktade anställningsstöd så arbetsgivarens kostnad blir lägre, som instegsjobb, extrajobb och traineeplatser. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tagit som exempel att för en nyanländ som arbetar på restaurang inom ramen för instegsjobb kan kostnaden bli så låg som 4400 kr/månad för att anställa. Sociala krav i upphandlingar ska också ställas och den enskilde ungdomen ska ha hjälp från sin arbetslöshet från dag 1 och jobb eller praktik inom 90 dagar. Inte bara skriva CV som när Janne var minister.

Självklart hade regeringen Reinfeldt rätt. Inte i att sänka skatterna. Inte heller i att utförsäkra sjuka ur sjukförsäkringen. Men i att det faktiskt ska löna sig att arbeta. Att sänka lönenivåer för lågavlönade grupper skapar absolut ingen förutsättning för att vilja gå till jobbet.

Andreas Lundgren(s)

 

 

 

En kommentar

  1. Sixten Jonsson

    Hoppas regeringen fortsätter min din modell att vräka ut pengar så kanske alliansen inser att man måste ta ansvar för landet när Löfven lägger sin vårbudget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se