Vems skuldberg?

Ser att allianspartierna i Umeå angriper Socialdemokraterna för att kommunens upplåning nu ligger på 1,8 miljarder på grund av tunga investeringar. Socialdemokraterna har inte koll över ekonomin säger man, den senaste i raden som är ut med det är Peder Westerberg(L) som säger att socialdemokraterna dragit på sig ett skuldberg.

Lustigt.

Mig veterligen har de fyra allianspartierna stött alla större investeringar de senaste 6 åren sedan upplåningen började. Bara att gå tillbaka och kolla protokollen. Man har dessutom varit ivriga förespråkare för att investera mera, inte minst Liberalerna har ju som bekant gjort ett stort nummer av att bron till Bölesholmarna skulle bli färdig snabbare. När jag tittar på den senaste budgeten för 2017 så kan jag dessutom inte se att Liberalerna och fler avvek särskilt mycket från (s) budget i ramarna till nämnderna. På det andra sidan spektrat har också Vänsterpartiet stått bakom såväl väven, ombyggnad stadshuset, nya parker som badhuset med mera. Så att kasta sand i det här läget känns ganska opassande. Nu behöver kommunen göra kloka vägval framöver och där behövs inget käbbel utan inspel och samarbete från alla partier.

Umeå har haft ett behov av att investera för att växa tillräckligt snabbt för att förhindra att norra Sverige försvagas på sikt. Men vi har nu också i samband med prognos om sänkta skatteintäkter ett stort ansvar för att värna nämndernas kärnverksamhet vilket socialdemokraterna arbetar hårt med att se hur vi kan lösa. För individ- och familjenämndens del har vi tuffa utmaningar med att hantera barn som far illa. Barn och ungdomar som blir slagna hemma eller utsatta för hot eller psykisk misshandel ser vi ett stort inflöde av och då blir det svårt att bo kvar hemma med placeringar som följd. Kostnaderna blir därför höga för socialtjänsten och svåra att bryta på kort sikt.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

3 kommentarer

  1. Petter

    Ni är som ena svammelkusar allihop i samtliga parti.
    Har ni haft betong i sandlådan hela bunten,undrar varför det finns ett politikerförakt. Vi vanligt dödliga får rätta inköpen efter börsen. Ni leker bara bort allt och sen sitter ni och skyller på varandra. Ljuger gör ni också fullt öppet. Gäller alla politiker i stort sett.

    Lekstuga är vad det är,verkar ha blivit ett yrke att vara politiker och inte ett kall.

  2. Ökade skulder=mer pengar i cirkulation=helt nödvändigt

    Har ni styrande politiker någon prognos över hur mycket skulderna måste öka i Umeå kommun närmaste åren? Nuvarande kreditbaserade system kräver ju som alla vet vid det här laget(dålig sarkasm) konstant skuldökning för att likviditetsförsörja realekonomin så att det inte blir för stor penningbrist då den ackumulerade räntekostnaden växer mot evigheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se