FLASH! Från 30 till 46

Socialdemokraterna presenterar idag ett förslag till höjning av ersättningen till funktionsnedsatta inom daglig verksamhet. Vi vill höja habiliteringsersättningen från 30 kronor till 46 kronor per dag.

Habiliteringsersättningen är ett frivilligt åtagande för kommunerna och ges till personer som är berättigade till insatsen daglig verksamhet inom LSS. I dagsläget har cirka 87% av kommunerna infört habiliteringsersättning och den är tänkt att fungera som en uppmuntran för den som deltar i daglig verksamhet.

I Umeå kommun har ersättningen om 30 kronor legat still väldigt länge och det vill vi nu förändra. Det här är ytterst en fråga om alla människors lika värde och att alla ska få plats i samhället. Habiliteringsersättningen är viktig för självkänslan och ses för många som en lön för den insats man utför.

Även om nu daglig verksamhet inte är att betrakta som ett arbete på arbetsmarknaden så ger det chansen att få delta som andra i samhället, och stöd till den som vill nå vidare till arbetsmarknaden. Det vill vi förstärka.

En viktig del i förslaget är att ersättningen årligen ska räknas upp, vilket också länge varit ett krav från funktionshinderrörelsen. Vi föreslår att dagsersättningen ska motsvara 0,1% av prisbasbeloppet så att ersättningsnivån i framtiden inte längre blir liggande år efter år. Prisbasbeloppet 2018 är 45 500 kronor, och 0,1% av det avrundat uppåt blir 46 kronor.

Den här höjningen är en markering att leva upp till intentionerna i LSS-lagstiftningen. Nu är det dags att gå från 30 till 46.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

30till46

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se