Tandvård för hemlösa

För 13 år sedan drev socialtjänsten, landstinget och Öppen gemenskap ett projekt runt tandvård för utsatta och hemlösa personer i Umeå. Hemlösa personer hade tillfrågats om vad man mest önskade och svaret blev möjlighet att kunna äta utan att ha ont.

Projektidén gick ut på att Öppen gemenskap skulle motivera den enskilde att ta sig till tandläkaren, då man noterat att utan stöd tog sig målgruppen inte iväg.

Samtidigt bistod socialtjänsten med förenklat ansökningsförfarande för bistånd till tandvård och landstinget såg till att tider fanns tillgängliga. Resultatet blev att ett antal personer fick sina tänder lagade som annars aldrig nyttjat sina rättigheter.

Det är projektet rann dock ut i sanden något år senare när energin tröt i projektet. Synd då Umeå kommun blev Sverigeledande i att se till att utsatta människor kunde få sina tänder lagade.

Nu ska vi se om vi inte kan starta upp detta projekt igen. Vad kan socialtjänsten, landstinget och ideella krafter göra år 2018? Till Individ- och familjenämndens sammanträde i april har jag begärt upp detta för att se vad vi kan göra. Men denna gång ska det inte drivas som projekt utan vi måste försöka en modell som håller över tid.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

5 kommentarer

  1. Maud Bergdahl

    Bra att tandvård för hemlösa åter planeras. Jag var projektansvarig för det tidigare projektet och är numera pensionerad professor i klinisk odontologi, Universitetet i Tromsö, Norge. Jag flyttade till Umeå 1996 med förhoppning att bygga upp tandvård för svaga/sjuka människor sk sjukhustandvård. Men jag lämnade Umeå 2006 pga bristande stöd både från landstinget och institutionen för odontologi. Därför blir nu glad att du synliggör det stora tandvårdsbehov som hemlösa har. Om det finns intresse kan jag hjälpa till.
    Bästa hälsningar
    Maud Bergdahl

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Maud slå mig en signal på 070-330 63 24 vid tillfälle eller skicka sms.

  2. Hans Forsberg

    Bra initiativ
    Finns erfarenheter att hämta från avhandling gjort på Karolinska i Stockholm
    Vänlig hälsning
    Hans Forsberg

  3. Pingback: Tandvård till hemlösa | lenalundgren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se