AP och V agerar mot facket

På gårdagens budgetfullmäktige behandlade vi budget, skattesats, mål och riktade uppdrag för 2019.

När det gäller uppdragen lade de olika partierna fram nästan 250 stycken. De flesta avslås och det är inte så konstigt. Det kan nämligen rymma både väldigt kostsamma förslag och frågor som redan avgjorts.

Men sen finns det uppdrag som varken kostar mycket och som ligger helt rätt.

Ett av de uppdrag som Socialdemokraterna lade handlade om att utreda en höjning av den fackliga tiden. Uppdrag nummer 25.

Det vi ville med uppdraget är att stärka de fackliga organisationernas möjlighet att värna sina medlemmars intressen. Sedan 1970-talet har samma beräkningsmodell använts vilket inte håller.

Genom att höja den så kallade centrala fackliga tiden så ges möjligt att stärka facklig närvaro och öka anställdas kunskap om kollektivavtal och arbetsrätt. Det är en satsning på god arbetsmiljö.

När jag yrkade för förslaget från talarstolen så manade jag arbetarrörelsens partier att ansluta sig till förslaget.

Döm av min förvåning då både Arbetarpartiet och Vänsterpartiet går fram och yrkar bifall på sina egna uppdrag och några från övriga partier. Men inget mer än så.

Inget av dessa partier yrkade bifall från talarstolen till uppdrag 25.

Jag tycker ärligt talat att det är skandal att partier som säger sig dela arbetarrörelsens värderingar inte ställer upp på att stärka arbetstagarorganisationerna. Det här förslaget borde inte vara kontroversiellt och har inget med partipolitik att göra.

Nu gick uppdraget igenom i vilket fall då inget parti vågade votera om detta. Men man undrar ärligt talat hur långt prestigen gått när man ställer den fackliga tiden på spel.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

3 kommentarer

 1. jan hägglund

  Jag brukar säga sanningen.
  Det fanns 235 utredningsuppdrag att ta ställning till. Socialdemokraterna hade 33 tror jag. Dessa kom i slutet av en oändligt många timmar lång budgetdebatt.

  Jag tillbringade den egentliga budgetdebatten med att varna för den katastrof som hotar bland annat äldrenämnd, individ- och familjenämnd och teknisk nämnd år 2028 om inga strukturella förändringar genomförs redan idag. Jag och Patrik inledde med att försvara bland annat dessa tre nämnder, genom att kämpa för vår Alternativbudget, som skiljde sig från er S-budget bland annat när det gällde följande tre nämnder:
  *Tekniska nämnden (numera även lokalvård och måltidsservice): S = minus 21,1 miljoner,
  *Äldrenämnden: S = minus 10 miljoner,
  *Individ- och familjenämnden: S = minus 28,6 miljoner,

  Vår Alternativbudget innehöll totalt 154,4 miljoner mer än S-budgeten till dessa tre nämnder.

  När det sedan, efter många timmar debatt, dyker upp 235 förslag till utredningsuppdrag är det uppriktigt sagt inte lätt att hänga med. Den som inte, i denna trötthet och brådska, hinner stödja alla utredningsuppdrag är i mina ögon förlåten. Det gäller ALLA politiker från ALLA partier.
  Det är att dra väldigt långt gående slutsatser att skriva som du gör (citat): ”Jag tycker ärligt talat att det är skandal att partier som säger sig dela arbetarrörelsens värderingar inte ställer upp på att stärka arbetstagarorganisationerna”.

  Vad tror du själv: trötthet – eller en ovilja att ”stärka arbetstagarorganisationerna”.

  OM DU HADE VELAT FÖRSÄKRA DIG OM VÅRT STÖD KUNDE DU HA KOMMIT FRAM OCH SAGT: ”Jag vet att det är 235 utredningsuppdrag att och att ni två är väldigt trötta. Men det vore bra om ni stödde detta utredningsförslag?”

  Men skriv en motion i denna fråga och vi kommer att stödja den.

  Den som inte röstar på ett utredningsuppdrag från S, efter hur många timmars intensiv debatt som helst när det gäller budgetfrågor, är inte fackets fiende.
  Den enda ”skandal” som finns i detta är din grälsjuka. Du påminner om en grälsjuk politiker som tror att ditt parti ”äger” facket – och att det enda sättet att stärka facket är att rösta på ett utredningsuppdrag från socialdemokraterna – under en budgetdebatt.

  Det fanns verkliga skandaler under fullmäktigemötet i måndags: En handlade om hur ditt parti, utan att förankra detta i arvodeskommittén, höjde de redan höga politikerarvodena.
  Ännu mer!

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Hej Jan,

   tack för ditt klargörande. Min blogg baseras inte utifrån hur någon tänkte utan utifrån hur man agerade. Följande är fakta:

   När presidiet redogjorde för yrkandena så deklarerade man att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ stödjer uppdrag 25. Inte Arbetarpartiet. Det kunde inte undgå någon ledamot.

   Arbetarpartiet yrkade aldrig heller på uppdrag 25 i debatten. Och inget yrkande lämnades in.

   Arbetarpartiets ledamöter krävde inte heller rättning när presidiet redogjorde för vilka som stod bakom.

   Av era uppdrag och budget finns inte en rad om att ni stödjer uppdrag 25.

   Jag förstod naturligtvis att det är lätt att missa ett uppdrag bland 250 vilket var anledningen att jag gick upp och uppmanade till samling bakom förslaget. Det kan inte arbetarpartiet ha missat.

   Av ditt inlägg kan jag utläsa att ni var ”trötta” och att det var ”brådska” och det var anledningen till att ni inte stödde förslaget. Må så vara, och det är ju bra att du tycker förslaget är bra, men jag har väldigt svårt att se vad det har att göra med inlägget i bloggen.

   Jag har redogjort för att jag tycker det är skandal att arbetarrörelsens partier inte slöt upp bakom förslaget. Sen kan det ha att göra med olika orsaker att göra.

   Mvh

   Andreas

   Uppdaterat 07.24.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se