Umeås fantastiska räddningstjänst

För fem år sedan så satt jag som 2:e vice ordförande i tekniska nämnden. I oktober så hade kommunfullmäktige(majoritet som opposition) beslutat om att tekniska nämnden skulle spara 17 miljoner kronor på de anslagsfinansierade verksamheterna dvs gator och parker och räddningstjänsten. Vi fick tre veckor på oss att ta fram dessa pengar.

Det här var året då nämnden därför lade förslag om halvering av hundlatriner mm för att klara hem budget och personal utifrån de förutsättningar som givits. Lagom populärt.

Vad folk i allmänhet inte visste när de såg förslag efter förslag med impopulärt innehåll var att det fanns en anledning. Det vi försökte göra från (s) sida i nämnden var att med näbbar och klor rädda en av våra deltidsbrandkårer. Den var föreslagen att läggas ned vilket vi under alla omständigheter ville undvika då vi visste att den annars aldrig skulle gå att återställa. Jag och s-gruppen jobbade väldigt hårt under den här tiden både för att ens hitta möjliga förslag att trolla ihop 17 miljoner ur hatten, sen kunna få en politisk majoritet bakom förslaget och det samtidigt som räddningstjänsten skulle värnas.

Efter mycket möda lyckades vi säkra att deltidsbrandkåren fick leva kvar och fick en bred majoritet bakom förslaget. Men det hängde på en skör tråd och budgeten blev väl klar kvällen innan beslut skulle fattas.

Idag när jag ser de olika skogsbränderna som härjar så är jag glad att det finns politiker av olika politisk färg som värnar räddningstjänst och tar ansvar för vår gemensamma säkerhet. Oavsett om man som vi gjorde, sitta som fritidspolitiker och försöker rädda en deltidsbrandkår i en kommun, eller på riksplanet med statlig beredskap så bör politiken lägga trätan åt sidan och enas om att räddningstjänsten ska ha goda förutsättningar. Det tjänar vi alla på. Just deltidsbrandmännen är en viktig strategisk resurs vid skogsbränder då mycket personella resurser måste fram.

Umeå kommun har en fantastiskt bra och kostnadseffektiv räddningstjänst, tala om att vi i dessa dagar kan vara stolta över den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se