280 miljoner

Igår släppte Umeås moderater sitt lokala valmanifest. Lite anmärkningsvärt att det inte är ett gemensamt manifest med övriga allianspartier, men det kanske kommer senare.

Ett av paradnumren var i vanlig ordning att sänka kommunalskatten med 1 krona under fyra år. Det är 280 miljoner som inte längre ska användas i kommunens budget.

280 miljoner ja, det är en hel del pengar. För att få ett grepp om vad det innebär så kan vi räkna lite:

280 miljoner motsvarar en nedläggning av hela fritidsnämnden och kulturnämndens verksamhet. Föreningsbidrag adios. Hejdå gymnastikens hus.

Ja inte ens det räcker till. Du får kasta in Byggnadsnämndens hela verksamhet också för att komma upp i 280 miljoner.

Inom socialtjänsten där jag är ordförande motsvarar 280 miljoner att skrota all barn- och ungdomsvård och den vuxna missbruksvården.

Fakta är dock Sveriges kommuner och landsting(SKL) har konstaterat att vi går mot kraftigt höjda kommunalskatter framöver för att klara skola och äldreomsorg. I annat fall måste de statliga skatteintäkterna öka dramatiskt för att klara välfärden på samma nivå(vilket Moderaterna centralt motsätter sig, de kräver sänkt skatt även där!)

I detta läge så går alltså Moderaterna i Umeå i motsatt riktning. Skatten ska sänkas.

Vid sidan om en allmän förhoppning att detta ska leda till att fler vill bo i Umeå och företagen flockas så tror jag det egentligen finns två orsaker till att Anders Ågrens moderater lägger detta förslag:

1. Väldigt dålig koll på egen verksamhet
Att föreslå dessa typer av skattesänkningar kan man bara göra om man saknar förståelse för läget ute i kommunorganisationen. Situationen är tuff och personal sliter hårt. Ytterligare besparingar skulle leda till dramatiska effekter.

Lägg därtill att man föreslår en ofinansierad friskvårdstimme som bara den kommer kosta socialtjänst och äldreomsorg 50 miljoner.

2. Man vill ha en mindre välfärdssektor
Här finner vi en viktig förklaring till Anders Ågren och Moderaternas förslag. När socialdemokrater och moderater talar om välfärden så kan det låta lika, men egentligen talar vi inte om samma sak.

Moderaterna vill skära i välfärden och vill att den inte ska omfatta lika mycket som idag. Det blir uppenbart gång på gång i debatterna i kommunfullmäktige. Där kan det låta så här:

Moderaterna: – Det finns kommuner som gör X mycket billigare än oss!

Socialdemokraterna: -Ja de är billigare för att de inte erbjuder våldsutsatta ett centrum mot våld eller arbetar med förebyggande sociala verksamheter. Ska vi skrota detta?

Inget svar.

Inför budgeten i kommunfullmäktige i juni så tog man Socialdemokraternas budgetförslag, skruvade lite i grundförslaget och voila! så kunde man säga att man satsade mer på äldreomsorgen.

Ja det är ju trevligt med Moderaternas nyfunna intresse för äldreomsorg så här i valtider. Men 280 miljoner talar sitt tydliga språk. Det finns ingen väg ur det..

I höstens val väljer du. En välfärd utifrån behov eller en bantad version. Valet är ditt.

Andreas Lundgren(s)
Ordf Individ- och familjenämnden

 

2 kommentarer

  1. Matilda Olofsson, barnsköterska

    jag jobbar själv innom vården och jag blir glad att du Andreas visar på hur sänkt skatt skulle slå. Välfärden behöver stärkas, så både vi som arbetar där och vi alla medmänniskor som behöver välfärden får det man behöver ❤

  2. Pingback: Moderata angrepp på Umeås välfärd | Hans Lindberg Kommunstyrelsens ordf Umeå (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se