Hur många gånger pissar du?

LSS

– Hur många gånger pissar du på en dag? Frågar kvinnan på besök i valstugan. Ämnet är den personliga assistansen och hur den fungerar.

Ja, säger jag det är en bra fråga och funderar.
– Det beror nog på hur mycket jag druckit den dagen, svarar jag till sist.

Det är svårt att ge ett rakt svar. Samtidigt är det här verkligheten för den som har personlig assistans. En minutiös klockning för den enskilde.

Redan där är assistansen ingen lek. Men när så försäkringskassan börjat tolka domar hårdare så har det ställt till stort lidande för många. Inom socialdemokraterna i Umeå har vi inte hållit käften över den här utvecklingen.

Nya ministern Lena Hallengren gör nu sitt bästa för att reparera förtroendet för reformen. Stopp på besparingsdirektiv till försäkringskassan. Och idag besked om att skjuta till de pengar som krävs. Det är bra Hallengren, socialdemokraterna ska stå upp för människors rättigheter.

Problemen inom personlig assistans är dock en följetong som inte började eller slutade denna mandatperiod. Det kommer krävas ett långvarigt engagemang från den statliga nivån för att detta ska fungera. När staten skärpt sin bedömning så har kostnaderna ökat lavinartat i kommunerna för hemtjänst och LSS. Det är fullständigt orimligt.

Vi är långt ifrån slutet när det gäller debatten om personlig assistans. Men kanske är Hallengrens besked början på en debatt som ställer sig frågan; vem var reformen till för?

Andreas Lundgren(s)
Ordf Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se