25 punkter vi gjort

Om 7 dagar stänger vallokalerna. När man lyssnar på oppositionen så får man bilden av att Umeå kommun befinner sig i förfall där ingenting fungerar.

Bästa sättet att bemöta det är att redovisa vad vi gjort. Här kommer ett axplock på 25 stora och små punkter från mandatperioden 2014-2018:

1. Två äventyrslekplatser har byggts, en i Hedlundadungen och en på Umedalen, den senare i samarbete med Umedalens IF.

2. En stödstruktur för sociala företag har införts.

3. Projektet Hikikomori, som arbetar med unga som varken arbetar eller studerar, har permanentats som en ordinarie verksamhet.

4. Gymnastikens hus är invigd.

5. Heltid som norm är genomfört i funktionshinderomsorgen och äldreomsorgen.

6. Socialtjänstens öppenvård har fått samma ledighetsförmåner som resten av socialtjänstens personal. Ett nytt kollektivavtal är tecknat efter att vi krävt förändring.

7. Under de senaste tre åren har bostadsbyggandet ökats kraftigt, bl a genom att ta fram detaljplaner och program för 3000 studentbostäder. Under 2015 färdigställdes 1231 lägenheter, under 2016 färdigställdes 1307 lägenheter och under 2017 färdigställdes 1000 lägenheter

8. Maten inom äldreomsorgen har återtagits i kommunal regi, både för äldre som bor hemma och på vård- och omsorgsboende.

9. Vi har invigt två vård- och omsorgsboenden för äldre, totalt 120 platser. (Ersboda 60 platser och Marieberg 60 platser. Det senare är ett  samarbete med förskolan som har verksamhet i samma hus).

10. En stor satsning på sociala, kulturella och fysiska aktiviteter för äldre genomförs för att stärka det förebyggande arbetet mot fallskador och skapa mer social trivsel, på vård- och omsorgsboende och för äldre som bor hemma.

11. Vi har byggt ut den sk. första linjen så att socialsekreterare ska kunna arbeta nära elevhälsa och primärvård i skolområdena.

12. Vi har tillsammans med Öppen gemenskap öppnat ett akutboende för hemlösa.

13. Vi har investerat i en mer tillgänglig fritid genom satsningar på bad, isbanor och olika anläggningar. Konstgräsplanerna har gjort tillgängliga och det finns ett starkt barnperspektiv i vårt kontantstöd. Det redovisas 1,1 miljoner deltagartillfällen i åldrarna 7 – 20 år i föreningslivet.

14. Samordningsförbundet Umeåregionen utvecklar en Vuxenplattform i likhet med Ungdomstorget, för samarbete mellan alla berörda myndigheter för processerna från långtidsarbetslöshet eller dito sjukskrivning till egen försörjning alternativt rätt stödform.

15. Vi har infört ett nytt resursfördelningssystem för grundskola och fritidshem som tar större hänsyn till socioekonomiska skillnader för att motverka skolsegregation.

16. En kompetens- och lönetrappa för socialsekreterare inom den sociala barn- och ungdomsvården har genomförts, Den innebär flera tusen i ökad lön per månad för den enskilde. Särskilda specialistsocionomtjänster har också införts.

17. Kommunens skolor har höga kunskapsresultat. Som exempel: pojkarnas meritvärde i åk 9 är bättre än någonsin, 90 % av eleverna är behöriga till naturprogrammet. Genomströmningen i gymnasiet är näst bäst i landet.

18. Beslut om en unik satsning i att skapa en gemensam högstadie- och gymnasieskola i Östra gymnasiets tidigare lokaler. Skolan byggs nu och skall invigas hösten 2019 och ska heta Maja Beskow.

19. Staden mellan broarna projektet blev färdigt(Broparken, årstidernas park, Rådhusparken). Det har öppnat området ner mot älven för kommunens invånare.

20. Resurser har avsatts till föreningarna för kulturarrangemang utanför centrala staden.

21. Vi har stärkt möjligheterna till idrott i närmiljön med konstgräsplaner, idrottshallar och motionsspår samt isbanor.

22. ”Händer på Lovet”-kort delas ut gratis via skolan till alla barn i förskoleklass till årskurs 9 i Umeå kommun innan sommarlovet börjar. Kortet ger fritt inträde till flera aktiviteter som arrangeras av Umeå kommun och ett flertal föreningar under sommarlovet.

23. Kollektivtrafiken är numera fossilfri. Resandet har ökat markant under mandatperioden.

24. Ett program för hållbar landsbygdsutveckling är framtaget.

25. En överenskommelse har tecknats med Föräldraföreningen mot Narkotika om bättre stöd och utbildning för anhöriga till unga i missbruk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se