Vi vill se över arbetsvillkoren

Under våren och sommaren har jag besökt ett stort antal verksamheter inom funktionshinderomsorgen för att lyssna på personalens berättelser. Både sådant som varit fantastiskt bra har jag fått höra men även om sådant som är mindre bra. Och nu är det dags för er i personalen att få lite återkoppling.

Vi har formulerat två uppdrag vi vill titta på:

  • Översyn av personalens möjligheter ta ledighet för semester i tid, fackliga uppdrag och facklig utbildning.
  • Förstärka stödet för arbetsplatser där hot och våld förekommer.

En viktig aspekt av korttidsfrånvaro och möjlighet att få ledighet handlar om fackliga uppdrag och utbildning. Socialdemokraterna går till val på att öka den fackliga tiden och vill att fler ska engagera sig fackligt på sin arbetsplats. Då krävs möjlighet att få ledigt för fackliga uppdrag och utbildning.

När det gäller hot och våld har jag redan meddelat tjänstemännen sedan tidigare att vi vill se åtgärder kring detta. Men vi lägger nu också ett formellt uppdrag.

Socialdemokraterna kommer inom kort att lyfta dessa punkter i Individ- och familjenämnden. Översynerna ska ske i nära samverkan mellan kommun och facklig part.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

En kommentar

  1. Anna-Lena Vilhelmsson

    Mycket bra att detta äntligen tas upp. Söka semester i dag är som att spela bingo, turen avgör.
    Sen den fackliga tiden och det uppdrag vi har är viktigt men ses inte med blida ögon av AG i alla lägen eftersom det tas tid från verksamheterna. Grundutbildningar och Vidareutbildningar för Skyddsombud och platsombud är A och O för både AG och personal, får man inte kött på benen är det inte lätt att göra rätt och man vågar heller inte driva nåt. Kontentan av detta är att de som då driver olika saker mot AG blir det svarta fåret och inte omtyckt utan ses som endast jobbig. Samverkan är superviktig men gör inte alla likadant så blir det platt fall i slutändan. Så utbildningar ska prioriteras. Det många inte förstår är att AG kan ha stor nytta av de ombud som finns och inte bara se dem som nån som motarbetar. Hjälpas åt i olika frågor i stället för att bara köra över skulle garanterat ha avvärjt många onödiga konflikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se