Prostitutionen trycks tillbaka i Umeå. Vi visar att det går att bekämpa sexhandeln.

Under förmiddagen idag höll Individ- och familjenämndens presidium en presskonferens med polisen och polisens regionkoordinator om kampen mot prostitution och människohandel. Vi har tillsammans med polisen lyckats pressa ned annonseringen av eskortsidor från hitresande.

Tillsammans har kommunen och polisen antagit ett medborgarlöfte om att sätta stopp för prostitution och människohandel. Polisen har avsatt personella resurser för att göra tillslag och bedriva ett uppsökande arbete. Socialtjänsten har byggt upp stöd både till den som är fast i sexhandeln och den förövare som köper sex.

Resultatet av tillslaget i december 2017 är att 24 män nu är dömda för köp av sexuell tjänst. Och arbetet fortsätter oförtrutet i nära samverkan.

Det är ingen naturlag att prostitution och människohandel måste bereda ut sig. Umeå visar att mellanstora städer kan få stopp på detta om brottet prioriteras. Och genom det lokala arbetet skapas också förutsättningar för polisen nationellt att komma åt nätverken bakom sexhandeln.

Politiskt kommer vi inte ge upp och är eniga om att arbeta långsiktigt. Umeå kommun ska vara fri från prostitution, människohandel och slaveri. Läs mer om medias rapportering från presskonferensen här, här och här.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

3 kommentarer

  1. Lasse

    Idiotlag.
    Förbjud även prostitutionen.
    Nu tillåtet att annonsera och locka till lagbrott och svartjobb.
    Lasse, pens. socionom.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Å andra sidan så minskar risken att sexköparna utövar kraftigt våld när de vet att den prostituerade kan vända sig till polisen utan risk att dömas för brott.

  2. Pingback: My Homepage

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se