Barnfattigdomen minskar

Enligt Rädda barnens barnfattigdomsrapport som släpptes igår befann sig 1178 barn år 2016 i Umeå i ekonomiskt utsatthet. Dvs där familjen har låg inkomstnivå eller uppehåller försörjningsstöd. Det är en minskning med 382 barn sedan 2011. Den stora orsaken här är naturligtvis att fler föräldrar till fattiga barn nu befinner sig i arbete.

Umeå kommun har som övergripande mål att halvera barnfattigdomen till 2020. När vi fastställde det uppdraget räknade vi från 2010 års nivå då var det 1808 barn. Vi har en bra bit kvar, men det går åt rätt håll enligt den här rapporten. Dock ska siffran tas med viss försiktighet då rapporten har en eftersläpning på två år. Vi vet exempelvis att försörjningsstödet i Umeå under 2017 hade 1150 barn i hushåll som fick stöd vilket är en ökning från 2014 och 2015.

Rädda barnens rapport är dock intressant för den mäter såväl familjer som uppehåller försörjningsstöd som termen låg inkomstnivå. Umeå kommun har beslutat att som definition på barnfattigdom använda just rädda barnens definition. Det här är något som jag drivit då politiken inte ska hamna i tjafs om hur man mäter utan försöka enas över blockgränsen och lägga kraften på att diskutera åtgärder.

I Umeå kommun har en social kommission tillsatts som just nu arbetar med att kartlägga bland annat barnfattigdom i de olika stads- och kommundelarna. Det arbetet kommer ge oss värdefull information om hur vi ska gå vidare.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se