P4 Västerbotten får det om bakfoten

Barnfattigdom

P4 Västerbotten belyser under fredagen ämnet barnfattigdom i länet. I programmet talar man med Benny Åkerlund från Junis och programledarna säger då till Benny:

”Det är ju inte så konstigt att du inte sett att barnfattigdomen har minskat generellt eftersom just i Umeå så ökar barnfattigdomen. Totalt andel barn i ekonomiskt utsatta hushåll i Umeå kommun är 4,9 mot Åseles -6,7. Det blir mycket siffror men det man kan säga generellt är att i Umeå växer barnfattigdomen men medans det kanske sjunker i andra delar av Sverige.”

Detta är ett felaktigt påstående. Den rapport som ligger till grund för programledarnas uttalande är Rädda barnens barnfattigdomsrapport 2018. Det vet man eftersom begreppet ”ekonomiskt utsatta hushåll” är rädda barnens definition som tar hänsyn till både låg inkomstnivå samt antal hushåll på försörjningsstöd.

Det är sant att andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll enligt Rädda barnens rapport är 4,9% i Umeå, men det å sin sida är betydligt lägre än Åsele som ligger på 8,7%. Det man kan se från 2011 är mycket riktigt att Åseles barnfattigdom minskat med -6,7% men även Umeås barnfattigdom har minskat med -2,1%. Totalt i landet är Umeå på plats 45 och Åsele på plats 151 bland de kommuner som toppar listan med lägst barnfattigdom. I toppen? Rika stockholmskommuner där fattiga inte har råd att bo.

Således är det väldigt svårt att utifrån Rädda barnens rapport hävda att barnfattigdomen ökar i Umeå men minskar i Åsele.  P4 Västerbotten ger fel information till sina lyssnare vilket är beklagligt för dessa frågor handlar om barn i utsatta situationer och då måste frågorna hanteras korrekt. Vi vet att satsningar på en generell välfärd för alla minskar barnfattigdomen.

Sen är det en annan sak att det är eftersläpning på 2 år i Rädda barnens rapport och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om vi kommer se en ökning av barnfattigdomen i kommunerna. Vi ser på försörjningsstödet att antal barn i hushåll som uppbär försörjningsstöd har ökat något.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjennämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se