Försäkringskassan styr socialtjänsten

Den statliga övervältringen inom assistansen har nu gått så långt att budgetpåverkan hotar att slå ut socialtjänstens ordinarie verksamhet. Man måste på allvar börja ställa sig frågan om det är kommunfullmäktige eller Försäkringskassan som styr socialtjänstens verksamhet och budget.

I Umeå kommun hade vi 2018 kostnadsövervältringar från försäkringskassan till Individ- och familjenämnden på 18 miljoner kronor. Vi vet detta då vi ser hur försäkringskassans del(SFB) minskar i samma takt som kommunens kostnad ökar. Dessa följer sig åt och det är väldigt svårt att förklara det på något annat sätt än att besluten pressas nedåt för att hamna under 20 timmar/vecka och därmed på kommunens bord. Detta agerande från myndigheten går helt på tvärs med inriktning som regeringen och dess samarbetspartier angett för assistansen.

Det finns inga möjlighet för individ- och familjenämnden att kunna parera dessa kostnader, utan de landar direkt som nedskärningar. Det innebär att återigen står nämnden och ska skära ned på förebyggande arbete, barn och unga samt funktionshinderomsorg för att försäkringskassan vill hålla ned kostnader.

För någon månad sedan skedde nästa dråpslag. Försäkringskassan hade då bestämt sig för att tolka regelverket för assistansen striktare. I ett mejl från en enskild handläggare(!) informerades landets kommuner att försäkringskassan från april inte längre i väntan på slutligt beslut tänker betala ut ersättningar retroaktivt till kommunerna för kostnader till assistans hos privata assistansanordnare. För kommunen innebär det här mångmiljonbelopp i nya ökade kostnader.

Sveriges kommuner och landsting(SKL) som ska vara kommunernas intresseorganisation har misslyckats kapitalt i den här frågan. Det är alldeles för tyst och för passivt. Jag förstår snart inte varför kommunerna betalar till denna organisation när man inte ens klarar av att bilda opinion mot denna groteska kostnadsövervältring. Tystnaden från SKL möjliggör tyvärr att de här pålagorna fortsätter under radarn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se