Tiggeriförbud helt fel, använd polisens resurser rätt istället.

Just haft en debatt om tiggeriförbud i kommunfullmäktige. I den ena hörnan Moderaterna och Sverigedemokraterna som vill införa ett tiggeriförbud i ordningsstadgan och i den andra hörnan övriga partier.

Argumenten från Moderaterna och Sverigedemokraterna handlade mycket om att folk utnyttjas till tiggeri och att därför vill man ha ett förbud.

Övriga partier kontrade då med att antalet tiggare gått ned till 10 stycken idag och kan knappast anses utgöra en ordningsstörning, vilket detta förbud kräver.

Det anmärkningsvärda med Moderaterna och Sverigedemokraternas argumentation är de verkar ha väldigt dålig koll på hur lagstiftningen ser ut idag.

Tar vi dem på orden, att de vill hjälpa människor som utnyttjas, så verkar inget av dessa partier ha den minsta koll på att den socialdemokratiska regeringen 2018 drivit igenom en lagstiftning som rör människoexploatering.

Denna lagstiftning har kommit till för att täppa till hålen i människohandelslagstiftningen. Vad det här nya förbudet mot människoexploatering gör är att det blir olagligt att nyttja någon till tiggeri eller att utnyttja någon för slavarbete under oacceptabla villkor.

Straffvärdet är upp till 4 års fängelse, upp till 10 år om straffet anses grovt.

Att använda polisens knappa resurser till att patrullera centrumfyrkanten på jakt efter brott mot ordningsstadgan är ett riktigt korkat förslag. Det är bättre att de resurser vi kan få loss från polisen istället inriktas på att komma åt människoexploateringen och handeln med människor.

Det är ju därför vi socialdemokrater har drivit igenom ett medborgarlöfte med polisen om att gemensamt växla upp arbetet mot människohandel.

Polisen ska jaga brottslingar och inte fattiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se