VK och ekonomin

VK skriver idag om Individ- och familjenämndens budgetarbete och man skriver att det saknas 70-80 miljoner för en budget i balans. Det är inte korrekt och det finns anledning att kommentera detta. Så här ser det ut:

  • Individ- och familjenämnden har till och med juli ett underskott på -6.8 miljoner kronor. Det underskottet har gått ned under sommaren men handlar om att semesteruttaget har varit stort i juli vilket syns i augusti. Prognosen är därför oförändrad -38 miljoner och således inte -70-80 miljoner kronor som hävdas. Vi kommer under hösten att se om de åtgärder som beslutats om och som pågår ger effekt på underskottet.
  • Nämnden har för att möta årets underskott via åtgärder, pågående arbete och vidtagna inriktningsbeslut en plan för att fram till 2021 sänka kostnaderna med 43,4 miljoner.
  • Siffran 70-80 miljoner som ”saknas” härrör troligtvis nog till en uppgift om differensen mellan vad nämnden äskat för 2020 och budgettilldelning av kommunfullmäktige i måndags. Att nämnder inte får för äskanden utanför ökade volymer och index är dock ingen speciell händelse. Utan det ingår i det reguljära budgetarbetet för nämnden att analysera detta. Precis som för andra nämnder.
  • Nämnden har därför beslutat om att förslag ska tas fram för att möta nästa års behov av effektiviseringar. Bland annat har vi tagit beslut om att äska medel för digitalisering som vi inte fått täckning för.

Vi kommer under september ha en dialog med kommunledningen för att beskriva dagsläget och nämndens arbete med ekonomin. Det nämnden behöver är nu tid till sitt budgetarbete. Den situation vi fick i knäet i våras med krav på att plocka fram 40-50 miljoner på 7 veckor är ingen framgångsfaktor.

Andreas Lundgren(S)
Ordf Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se