Sanningen om jobbskatteavdragen

skattesänkning

7 kommentarer

 1. Erik

  Ann-Marie har antingen glömt bort eller förträngt varför jobbskatteavdragen infördes: Hur hanterade regeringen G.P. de personer som inte platsade på arbetsmarknaden fram till skiftet i september år 2006? Det vill säga vilken patentlösning användes.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Blev arbetslösheten lägre med jobbskatteavdragen? Nej
   Blev klyftorna större? Ja

 2. Fredrik

  Det är väl inte jätteförvånande att en gammal inbiten socialdemokrat skriver och tycker så här, det hade väl kanske varit en nyhet om någon opolitisk hade tyckt på detta vis. Men är det inte konstigt att trots alla protester mot genomförda jobbskatteavdrag genom åren så har socialdemokratin accepterat alla av dem, dvs ni har inte återställt dessa trots att ni är i ställning att göra det. Kan det vara så att ni inser att dom är folkligt förankrade och därför skulle socialdemokratin förlora röster på att återinföra dom?

  • Richard

   Signaturen Fredrik, du verkar inte veta hur demokratin fungerar. Du skriver ” dvs ni har inte återställt dessa trots att ni är i ställning att göra det”, har du missat att såväl den förra regeringen som den nuvarande är en minoritetsregering? Det betyder, enkelt uttryckt, att så länge det finne en politisk majoritet i riksdagen som inte vill ta bort jobbskatteavdragen (dvs M+KD+SD+C+L), är regeringen bakbunden. Så att, som du gör, skylla jobbskatteavdragens fortsatta varande på S är fel.

   • Fredrik

    Hur demokrati fungerar behöver du verkligen inte förklara för mig, har jag fel när jag säger att S har varit i regeringsställning tillräckligt länge för att i alla fall våga lägga ett förslag i riksdagen som den kan rösta om, dvs höja skatten på arbete? Men detta har inte hänt. Sedan är det som jag skriver, S har accepterat alla jobbskatteavdrag som har genomförts, så jag skulle nog säga att det då är lika fel av alla S sympatisörer att ständigt och jämt förklara hur illa dessa skattesänkningar har varit.

 3. Richard

  Fredrik,,jag förutsätter att du , utifrån din kommentar, har full koll på vilka omröstningar om jobbskatteavdragen som hölls under perioden 2014-2018? I så fall vet du också att S+MP-regeringen lyckades driva igenom en reducering av jobbskatteavdragen i 2016 års budget, så det du säger stämmer inte.
  Sedan är det min personliga åsikt att riktade skattesänkningar skulle ha gått till de med lägst inkomst, inte till de med högst inkomst. Jag har nämligen svårt att tro, att den som tjänar över 703 000 kronor/år skulle behöva sänkt skatt.. Men det är klart att C och L vill ha det så (med M+KD+SD ivrigt applåderande i bakgrunden) eftersom de under sin tid i Alliansen klart visade vilka som var ”förtjänta” av mer pengar i plånboken…

  • Fredrik

   Jag sa aldrig att jag hade så mycket tid över så att jag i detalj kan allt om de politiska spelet som historiskt har hänt, men demokrati vet jag vad det är. När det gäller värnskatten så tycker vi lika, väldigt dåligt beslut att avskaffa den nu när dessa pengar skulle göra mer nytta på andra ställen i budgeten, t ex stärkt stöd till kommuner. Men jag tror inte på att man kan göra det så enkelt för sig att säga att sänkta skatter bara är till ondo, jobbskatteavdragen har medfört att många har fått det betydligt bättre ekonomiskt, under förutsättning att du arbetar, och det medför i sin tur att konsumtionen ökar, dvs 25% tillbaka till staten, i de flesta fall. Det samhällsproblem vi har i dag är att för få arbetsföra människor inte arbetar utan lever på statligt och kommunalt stöd, inte ens i brinnande högkonjunktur har detta varit bra, mycket givetvis pga en väldigt hög andel av dessa människor kommer från andra länder ä Sverige, med allt vad det innebär. Men om skillnaden mellan bidrag och lön blir för liten så kommer många tyvärr tycka att det inte är värt att kliva ur sängen på morgonen, jag är själv arbetsgivare så det har jag fått uppleva genom åren. Dom som behöver hjälp ska få det, resten ska jobba.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se