Det går att stoppa prostitution och människohandel

Vid gårdagens sammanträde med Umeås brotts- och drogförebyggande råd(UmeBrå) så hade jag och nämnden anmält upp en fråga om nuläget kring arbetet mot prostitution och människohandel.

Det visar sig att den positiva trenden håller i sig. Annonseringen av utländska annonsörer fortsätter vara på låg nivå. Umeå undviks i stor grad som destinationsort.

Samtidigt har lagföringen av sexköpare gått upp kraftigt sedan vi inledde denna gemensamma satsning. Umeåpolisen gör ett utmärkt arbete med detta.

Det arbete vi inledde för ett par år sedan där polis, socialtjänst, hotell och taxi arbetar tillsammans fungerar väl. Med ganska små resurser kan kommuner utanför storstäderna vända trenden och allvarligt störa människohandeln.

Varje kommun som väljer att arbeta aktivt mot prostitution och människohandel gör stor nytta. Polisens möjligheter att ringa in rörelsemönster och kartlägga den organiserade brottsligheten ökar när lokala aktörer aktiveras i detta. Därför bör alla kommuner ta efter det arbete vi gör i Umeå.

Jag skulle vilja säga att det finns saker som alla kommuner kan göra utifrån egna lärdomar:

1. Medborgarlöfte
Börja med att i de lokala medborgarlöftena skriva in att kommunen och polisen ska göra något åt detta och lovar medborgarna detta. Det är förutsättningen för att det ska avsättas resurser för tillslag och uppsökande verksamhet.

2. Etablera rutiner mellan socialtjänst och polis
Styrkan i arbetet är att det finns upparbetade rutiner som gör att båda parter arbetar uppsökande och är med vid tillslag.

3. Erbjud stöd till den som är fast i människohandeln och till den som köper sex
Socialtjänsten behöver se sexhandeln som en del i våldsarbetet och komplettera sitt arbete med enkla vägar in, även om antalet som söker hjälp för sexköp är relativt få så kan hjälpbehovet vara stort. Män som är fast i porr- och sexmissbruk riskerar att återkomma som sexköpare gång efter gång.

Något man kan fundera på är väl om inte detta samarbete även bör omfatta media. Inte på det sättet att myndigheter ska lägga sig i nyhetsrapporteringen men att media reflekterar över sina bildval har stor betydelse. Här har jag och Socialdemokraterna flertalet gånger påpekat i insändare och debattartiklar att illustrationen i lokalmedia av sexhandeln inte kan vara kvinnokroppar bredvid en obäddad säng.

I lagens mening är nämligen kvinnorna brottsoffer och ska artiklar bildsättas så ska det vara med fokus på brottsling och inte brottsoffer. Det kan låta som en mindre fråga men är av stor betydelse. Samhällets syn på detta som ett oskyldigt brott mellan två vuxna parter som man inte ska lägga sig i är en av de stora anledningarna att fler inte engagerat sig i detta. När det i själva verket många gånger handlar om människor som är fast i slaveri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se