VK avslöjar Moderaterna och borgerlighetens lögner. Umeås högre kostnadsläge beror på mer satsningar på barn och äldre, inte slöseri.

Intressant att läsa dagens Västerbottens kuriren. Man gör en genomlysning av kommunens ekonomi och slutsatsen är egentligen inte särskilt uppseendeväckande. En kort summering:

Varför räcker inte pengarna?

Ja det är mycket enkelt. Fler äldre och yngre som behöver stöd samtidigt som gruppen i arbetsför ålder minskar som andel av befolkningen. Så ser det ut i hela landet.

Varför har Umeå högre kostnader för sin kommunala organisation?

Det beror på att Umeå kommun har haft högre ambitioner med sin välfärd. Umeå har:

 • Kraftigt byggt ut förskolan för minskade barngrupper
 • Fler utbildade förskolelärare och behöriga lärare än i andra kommuner
 • Fler som fått beslut om LSS och fler som har plats på vård. och omsorgsboende inom äldreomsorgen
 • Större utbud av praktiska program på gymnasiet och bättre elevhälsa
 • Gör mer satsningar på föreningsliv och kultur- och fritidsverksamhet

Men de borgerliga partierna säger ju att ”Umeå har mer välfärd men sämre resultat”?

Det här är ett retoriskt knep där man blandar äpplen och päron. Att Umeå har fler behöriga förskollärare är naturligtvis inte ett sämre resultat utan en vald satsning på våra barn. Vad det handlar om är att Anders ågren(m) med flera vill ha mindre välfärd och mer skattesänkningar.

Hur ska Umeå då göra för att möta kostnadsutvecklingen?

Staten tar inte sitt ansvar för välfärden idag. I riksdagen har Moderaterna och Kristdemokraterna med aktivt stöd av Sverigedemokraterna drivit igenom sänkta skatter före satsningar på välfärden. Dessa partier tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna prioriterar sänkta skatter på riksplanet framför satsningar på skolan och äldreomsorgen. För att förändra det behöver fler rösta på socialdemokraterna och färre på SD.

I det läge som kommunen är måste vi därför först och främst säkerställa att resurser finns till att klara den kommunala verksamheten. Därför tittar vi nu på andra kommuner och hur vi kan sänka våra nettokostnader. Alla nämnder jobbar nu med att komma ned i kostnadsläge.

5 kommentarer

 1. Ulf

  Du skriver att M+KD+SD drivit på skattesänkningar på riksplanet men ditt eget parti stod inte direkt emot när det kom till värnskatten. Nu har vi först fått en massa jobbskatteavdrag och sen en slopad värnskatt och så funderar ni på varför pengarna inte räcker? Kanske dags att förstå att det finns ett samband och att S snart har spelat ut sin roll som parti för vanligt (lönearbetande) folk.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Hej Ulf! Om du följer min blogg här så kommer du att märka att jag regelbundet kritiserat även mitt eget parti för att inte skjuta till tillräckligt med medel till välfärden. Det är oacceptabelt att inte så sker och jag har därför motionerat till distriktskongressen för Socialdemokraterna i Västerbotten och krävt en omförhandling av januariavtalet.

 2. Glenn Bitterbulle

  Fler som fått beslut om LSS och fler som har plats på vård. och omsorgsboende inom äldreomsorgen

  Ja det är för att Umeå kommun bedriver sin rehabilitering på Vård och omsorgsboende och inte i det ordinära hemmet. Till skillnad från andra kommuner satsar Umeå på de äldre ska vara mer självständig då de flyttar in istället för att kunna bo hemma i ordinärt boende.

  4! Fysioterapeuter i hemsjukvården, 10-12 på särskilt boende. Försök hitta en annan kommun med den ekvationen.

 3. Tobias sund

  Har du nån koll på hur mycket mer kostnaden är för socialbidrag nu i jämförelse med 2014? Finns såna siffror att hämta?
  Köper inte att Umeå har högre kostnader på grund av äldre befolkning. Fler över 80 år osv.
  Umeå har en ung befolkning borde ha en bra ekonomi. Demografin är perfekt. Tror orsaken är ökade kostnader på grund av asylinvandring/ ekonomisk invandring. Först stod staten för notan nu kommunerna. Vilket gör att många kommuner går dåligt.

  Tobias/ boendehandledare

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Andel 80 år och äldre ökar med över 60% de närmaste åren. Det handlar om 40-talistgenerationen i stor utsträckning. Det du behöver komma ihåg Tobias, är proportionerna. När andel i arbetsför ålder minskar som ANDEL så ökar kostnaderna snabbt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se