3 frågor om äldreomsorgen

Folkhälsomyndigheten konstaterar att de överraskats över att äldreomsorgen håller så ojämn standard över landet. Och det är sant, äldreomsorgen lider av svårigheter att rekrytera kompetens då underfinansiering och dåliga villkor är vanligt. Orsaken är år efter år av skattesänkarpolitik. Här är valet att göra om vi vill komma ur denna situation:

1. Ska vi öka finansieringen till äldreomsorgen?
A. Ja. Gå vidare till fråga 2.
B. Nej. Fortsätt med underfinansiering och usla personalvillkor.

Om ditt svar var B så kom tillbaka till fråga 1 om ett halvår när problematiken blossar upp igen.

2. Hur ska den ökade finansiering betalas?
A. Solidariskt av alla som betalar skatt. GÅ vidare till fråga 3
B. Efter plånbok. En del får väldigt bra medan många får en sämre äldreomsorg.

Om ditt svar var B så kom tillbaka till fråga 1 om ett halvår när den offentliga debatten fortsätter för de som fick en sämre äldreomsorg när de inte hade råd.

3. Om finansiering ska betalas via skatt, ska det vara via kommunalskatten eller statlig skatt?
A. Genom ökade statsbidrag till hårt ansatta kommuner.
B. Genom att kommunerna får höja sin skatt själv, skattetrycket nationellt är väl högt som det är.

Om ditt svar var B så gå sedan tillbaka till fråga 1 om ett halvår, då kommunerna saknar alla möjligheter att parera Corona och den demografiska utmaningen med fler äldre på egen hand.

DITT RESULTAT:
Flest A – Grattis, inte bara äger du ett stort mått av sunt förnuft, du står också upp för en smart och kostnadseffektiv lösning som garanterar alla medborgare rätt till en värdig ålderdom. Och du har förstått att de stora skattesänkningar som präglat svensk politik de senaste 20 åren inte gjort äldreomsorgen bättre.

Flest B – Grattis, bege dig skyndsamt och sök jobb hos partikansliet för det lokala högerpartiet.

 

Bonusfråga för dig som inte kan få nog:

Fråga 4: Ska statsbidragen vara riktade eller generella statsbidrag?

A. Generella. Du förstår att inte låsa fast den kommunala budgeten i massa boxar utan att tillit och en stark grundfinansiering kommer åstadkomma ett gott resultat.

B. Riktade. Om du nu inte tillhör någon ”up and coming politiker” som vill använda just denna miljard till att få sitt namn kopplat till en satsning, så bygger ditt resonemang på att du inte vill skapa möjlighet till lokal utveckling utan allt ska låsa med tydlig pengapiska.

Om svaret var B. Gör en detaljlista över alla möjliga aspekter i kommunens arbete och pytsa ut pengarna i respektive box. Kalla det äldreomsorgsgaranti, hemtjänstgaranti, värdegrundsgaranti, hjälpmedelsutrustningsgaranti etc. Se sen till att gå tillbaka till fråga 1 men byt ut ordet ”äldreomsorg” till valfritt politikerområde och upprepa de kommande 20 åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se