Sexköp ska ge fängelse

Regeringen öppnar nu för att ta bort böter på straffskalan och lagstifta om att sexköp ska ge fängelse. Det är rätt signal då detta är ett sexualbrott enligt brottsbalken. Jag har, som ni bloggläsare vet, länge påpekat att detta brott måste uppvärderas. Sexhandelns skada mot enskild och samhälle är allvarlig, med förstörda liv och etablering av organiserad brottslighet som följd.

Dock är höjda straff bara en del i detta. Det finns en del saker till som måste klargöras. Så min önskan till regeringen; gör nu ingen halvmesyr utan driv på detta så vi kan få en sexköpslagstiftning som är uppdaterad på flera områden.

 • Den första saken att hantera är att en stor del av de som polisen tar idag erkänner på plats och får ett strafföreläggande. Om fängelse väntar kommer torskarna att vara mindre benägen att tala med polisen om vad dom vet och att erkänna sitt brott. Därmed ökar också belastning på domstolarna och ärendenas längd. Då måste resurser finnas för att hantera detta.
 • En annan är frågan om återfallsförbrytarna. Den som återfaller i detta har i praktiken kunnat fortsätta år ut och år in utan annan åtgärd från samhället än strafföreläggande. Det är naturligtvis helt koko, och här måste man få stopp på dessa personer med tydlig markering från samhället men också faktiskt vård för de män som är fast i missbruk.
 • En tredje viktig fråga är detta med oaktsam våldtäkt. Är kraven på oaktsam våldtäkt rätt ställda idag? Ser man antalet som dömts så är det något enstaka fall i Uppsala. Här måste man skydda traffickingoffer genom att skärpa detta krav på sexköparen. Dessutom måste man se över så att traffickingoffer får likvärdigt stöd i alla kommuner och en chans att återvända och bygga upp ett nytt liv.
 • Dessutom för det fjärde så ligger frågan om kriminalisering av prostitution utomlands fortfarande och skvalpar. Självklart ska Sverige förbjuda det. Människohandeln är internationell, då måste också politiken vara det.

Och till sist: börja lyssna på de organisationer som möter dessa och kvinnor och män. Hur ska porrindustrin hanteras som skapar grogrunden för sexhandeln? Den måste hamna i belysning.

 

16 kommentarer

 1. jonas

  Om du nu ärligt tänker på kvinnorna som säljer sex- på vilket sätt tycker du att man ska hjälpa dom? Sätter man bara dit mannen och låter dessa kvinnor bara fortsätta med sin lönande verksamhet? Det finns ju utsatta kvinnor som jag tycker att man skall hjälpa som i sin tur kräver att man gör något av deras situation. Sedan finns det kvinnor som helt och hållet gör det för att det ger mycket pengar. Det enda raka är att förbjuda prostitutionen. Den lag som nu är förändrar ingenting, bara att en del män åker dit och kvinnorna fortsätter. Förbjud prostitution och hjälp dom utsatta kvinnorna (som mådte bort från ”gatan”. Övriga kvinnor som bara ser en lönande verksamhet borde få samma straff som mannen. Generell lika för säljare och köpare.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Förbud mot prostitution ökar riskerna för den som är fast i sexhandeln. Så nej, det är ingen lösning.

 2. Ulf Parde

  När man ser och hör diskussioner i olika forum märker man, att uppslutningen bakom den svenska sexköpslagen inte alla är så stor som officiella opinionsbildare tycks tro. Annars trodde jag att denna näringsgren hade stängt ner under Corona. Men uppenbarligen inte. Håller de avståndet? Har de munskydd?
  I Tyskland stängde bordellerna när landet stängde ner för Corona. De som var registrerade som egna företagare fick A-kassa. Som alltid blir det bättre kontroll med legalisering. Allt olagligt pågår 24/7 365 dagar om året. Det gällde alkoholhanteringen i förbudstidens USA. Det gäller sexhandel o knarkhandel i Sverige.
  Avskaffa sexköpslagen mellan vuxna och gör som i Da, Ty, Ho, Sch, Öst o Nya Z! Breddar även skattebasen.
  Andra argument:
  Till exempel Amnesty International o RFSU anser inte att sexköp mellan vuxna ska vara kriminaliserat. Ofta finns ingen som
  känner sig utsatt (se UG) när polisen kommer. I UGs FB är det flera som undrar varför i så fall
  försäljningen inte är straffbar. Kvinnors sexköp (förekommer) åtgärdas inte. Likhet inför lagen?
  Varför ska en man dömas om det är en frivillig överenskommelse mellan två vuxna? Som inte är något brott i de flesta länder.
  I tider av grupp- och överfallsvåldtäkter, som polisen inte hinner med, känns det fel att rättsväsendet ska hålla på med sådant här. Men om de nu ändå är i farten, varför döms inte säljarna för medhjälp och anstiftan till brott? Det har förekommit at kvinnor i varierande åldrar utnyttjat unga
  asylsökande män.
  Den svenska sexköpslagen är paternalistisk och odemokratisk.
  Kanske är förbudssveriges mer eller mindre världsunika lagar inte alltid höjden av visdom.
  Människohandel kan bekämpas ändå.
  Här i Umeå skulle nog fler uppskatta om polisen koncentrerade sig på att någon gång kunna klara upp bilbränderna.
  Sverige ligger i EU-topp vad gäller åldringsbrott, rån, (bil)bränder m. m. Satsa polisens o domstolarnas resurser på det i stället! Avskaffa världsunika förbud såsom rökförbud på uteserveringar! Ägaren kan väl få bestämma själv. Då slipper vi kosta på övervakningsresurser
  där. Om någon inte gillar rök, kan de i dessa coronatider sätta sig lite längre bort.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Fel. Människohandeln kan inte kommas åt om man inte kan ingripa mot prostitutionen. Det är bara att kolla med polisen. Sen utgår du från att det är ett frivilligt val. Det är bara att titta på vilka majoriteten är som säljer sex. Det är fattigdom, missbruk, psykisk ohälsa, ungdomar som lockats in och sjölvskadebeteende som dominerar. Hur fria var deras val – egentligen?

   • Ulf Parde

    Det kan förekomma människohandel i liberalare länder också – och det bekämpas där också. Men fusk kan alltid förekomma – i allt företagande (även statligt) liksom i fråga om att söka socialbidrag och assistansfusk. ”Nej tack till droger och vapen i Umeå”, säger Andreas på ett ställe. Ja, här ser man hur socialdemokratisk politik totalt misslyckats. Under Coronan har prostituerade i Tyskland – som varit regade som egna företagare – fått A-kassa. Den svenska sexköpslagen är könsdiskriminerande och odemokratisk. I övrigt håller jag med Både Björn och Erik.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Människohandeln är enormt utbredd i länder med tillåtande attityd till prostitution. Det är inte så att skyddsnät för prostituerade leder till minskad människohandel. Tvärtom i Tyskland är människohandel med kvinnor och barn vanligt, och polisen kommer inte åt detta då sexköp är lagligt.

     • Ulf Parde

      Människohandel måste överallt bekämpas. Men det kan alltid riskera förekomma i många branscher i både bl. a. Sve o Tys. Det är ingen orsak till att instifta drakoniska lagar, som slår blint. Läste i tidningen för några år sedan att ägaren till en stor bordell i Istanbul (en kvinna) är stadens största skattebetalare.
      Att ha en sådan skattebas är mkt bättre än de eviga socialdemokratiska ambitionerna att skapa ett statsstyrt, paternalistiskt ”lyckorike” gm ständiga skattehöjningar.

     • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Legaliserad prostitution är ingen reglerad verksamhet som du verkar tro. Poliser som arbetar med människohandeln är väldigt tydliga med att ska man komma åt den så kan inte sexhandeln vara fri.

 3. Björn

  Hyfsat populistisk och politiskt korrekt. Finns handikappade människor,män och kvinnor som betalar för sex. Lite hårt kan tyckas att cp-skadade Ann och rullstolsbundna Kaj blir dömda till fängelse för köp av sexuell tjänst.
  Sedan så är allt inte som i Beck filmerna, även om många prostituerade är utsatta som grupp.
  Bättre att legalisera prostitution och erkänna det för vad det är. Världens äldsta yrke.
  Sen så skulle det ju dimpa in en och annan skattekrona och minska behovet av en illegal prostitutionsmarknad.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   En legalisering skulle öka antalet som far illa, öka dödligt våld mot kvinnor och barn samt skapa grogrund för organiserad brottslighet. Det är ju inte direkt Företagare som Stig i ICA reklamen som för hit exempelvis nigerianska kvinnor, utan Black axe, kända för samröre med italienska cosa nostra. Nej tack till droger och vapen i Umeå.

 4. Erik

  Tänk att vi i Sverige få sexuell fostran via brottsbalken. Hur kunde detta ske när vårt land på sextiotalet blev det mest liberala landet i synen på sexualitet. Politikerna har hitintills inte berättat sin syn på de som inte kan få ”naturlig” sex. Att kunna få sex utan att vara kriminell. Rimligen finns det folk som har behov av sex men som av olika orsaker inte kan få det. Mer än att betala för det. Hur ser ditt resonemang ut kring detta? Självfallet ser jag problemen kring koppleri- och hallickverksamheten men det har ju alltid varit förbjudet. Jag tror inte socialdemokratiska kvinnoförbundet överhuvudtaget berörde behovet av sex när man tillsammans med andra aktivister drev denna fråga.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det är ett mänskligt behov men ingen mänsklig rättighet att få sexuell tillfredsställelse av en annan människa. Ingenstans i världen vad jag vet.

   • Erik

    Andreas, det är bara Norge, Frankrike och Irland som har kopierat vår lagstiftning. I Danmark kan vårdpersonal hjälpa funktionshindrade att söka kontakt med säljare av sexuella tjänster. I Schweiz, Holland och Tyskland och finns specialiserade sexuella assistenter. Och självfallet är man inte kriminell i dessa länder om man köper sex. I Sverige har politikerna glömt att vi alla är individer med brister och behov. Och tänk att bibeln skulle ge så stort inflytande på vänsterpolitiker. Och jag nämner än en gång att jag inte stödjer koppleri-och/eller hallickverksamheten.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Det är ingen mänsklig rättighet att kunna köpa sex. Och det går inte att bekämpa koppleriverksamhet och människohandel om du inte är beredd att ta tag i den efterfrågan som driver fram detta.

   • Erik

    Andreas, varför publicerade du inte mitt svar till dig i går. Antar att du fick det. Det kan inte vara så att du fått förmånen att skriva inlägg och sedan välja och vraka vilka kommentarer du släpper fram. Jag lade ner möda på att i konstruktiv anda beskriva mina åsikter. Utan att vare sig förolämpa dig eller använda invektiv.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Vet inte vad du avser. Kommentarerna är upplagda sedan igår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se