Håll käften annars blir du av med jobbet!

SVT rapporterar att LAS-utredningen kommer att föreslå:

1. Möjligheten för en anställd att överklaga en uppsägning av personliga skäl tas bort på företag med upp till 15 anställda. Idag kan alla anställda överklaga och hävda att uppsägningen inte var sakligt grundad. Så länge tvisten pågår får den anställde behålla jobb och lön.

2. Undantagen från turordningsreglerna utökas från dagens två för arbetsgivare med högst 10 anställda till fem för alla arbetsgivare oavsett antalet anställda.

Stämmer detta, så innebär det att en anställd kommer vara helt utlämnad till godtycke hos arbetsgivaren när uppsägningar genomförs. I mindre företag avskaffas i praktiken lagen om anställningsskydd helt och du åker ut om du är obekväm.

Kan någon på fullaste allvar hävda att detta samtidigt bevarar balansen på arbetsmarknaden, som januariavtalet stipulerar?

Nä just det. Och jag tror knappast det var sånt här som svenska folket ville ha. Men så blir det när man lägger sin röst på SD och de borgerliga partierna. Då åker fackliga rättigheter och anställningstrygghet ut och tysta rädda arbetsplatser kommer in.

Fy fan säger jag bara.

6 kommentarer

 1. Erik

  Företag upp till femton anställda är per definition små företag. Små företag har inga eller i vart fall begränsade resurser att hantera den byråkrati som politiker övervältrat på dem. Stora företag (även kommuner) har helt andra resurser att hantera exempelvis sin personal. Man har råd att köpa ut personer. Eller så finns det väl ”elefantkyrkogårdar” även i stora företag. Tänk dig ett mindre företag som har chansen att utveckla sin verksamhet men finner att man inte har den kompetens som krävs. Man behöver rekrytera kompetenta personer men har inte råd till detta med mer än man i så fall måste säga upp de personer som inte har rätt kompetens. Svårare än så är det inte. Och på sikt kommer en ny arbetsrätt att ge mer arbetstillfällen. Vi kan inte ha en arbetsmarknadslagstiftning som bygger på 1970-talet. Den tid då finansministern och volvochefen bestämde näringspolitiken.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Tack för ditt inlägg, Erik. Men redan idag finns möjlighet att göra undantag i LAS för småföretag, 2 stycken närmare bestämt. Dessutom går det alldeles utmärkt att anställa vem man vill med rätt kompetens och säga upp personer via arbetsbrist. Vad som däremot inte går, är att göra uppsägningar på osaklig grund. Därför finns ett skydd för den enskilde för att säkerställa att dessa processer går till på ett schysst sätt.

   Vad det här förslaget innebär är att en fullkomlig rättslöshet ska råda på svenska arbetsplatser. Den fackligt aktive och den som vågar säga sin mening riskerar att få sluta sin anställning. Den typen av osakligheter från förr ska vi inte tillbaka till.

   • Erik

    Andreas, arbetsbrist. Just det! Mitt exempel som jag nämnde bygger inte på arbetsbrist. Och det är här skon klämmer för mindre företag. Att kunna ”kasta ankar” och utveckla verksamheten och kunna göra sig av personer som inte har kompetens och i stället anställa personer som har kompetensen. Eftersom de flesta politiker inte har arbetat i mindre företag har de svårt att föreställa sig vardagen i dessa företag. Och det är ju de företag som vill framåt som vi till vissa delar ska leva av i framtiden. Och då krävs det en reformerad arbetsrätt. Och där politikerna har modet att visa vägen. Nuvarande arbetsmarknadslagstiftning från sjuttiotalet är obsolet.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Jag förstår vad du säger och det är därför detta arbete måste skötas av parterna och inte av Centerpartiet.

     • Tomas Andersson

      Få se nu, har inte regeringen och samarbetspartierna tillsatt Las utredningen tillsammans? Som Stefan Löfven skrev i sin debattartikel 21/1 2020 i Aftonbladet. Januari avtalet är ett sätt att ta vårt ansvar.

     • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Alla vet att detta är en eftergift till Liberalerna och Centerpartiet för att hitta en fungerande majoritet i Sveriges riksdag. Det är verkligen inte Socialdemokraternas politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se