(M) sätter köttgrytorna främst

Moderaten tillika vice-ordförande i Byggnadsnämnden, Ulrik Berg(M), har på sin Facebook-sida uttryckt sitt ogillande av hållbarhetsutskottet. Han tycker att Hållbarhetsutskottet inte behövs och uttrycker på sin facebooksida:

”Miljöfrågan är enormt mycket viktigare för oss moderater än att avlönade politiker sitter i ett marionettråd utan makt”

Berg inlägg möts av positiva hejarop från ledande moderater i kommunen. Där finns vice-ordföranden i personalnämnden, fritidsnämnden, kommunfullmäktigeledamöter och högt uppsatta moderater som trycker gilla-knappen.

Vad Berg däremot inte berättat är att Moderaterna stod bakom inrättandet av hållbarhetsutskottet. Och inte bara det, man har också godkänt det reglemente som styr utskottets befogenheter och arbete.

Varför gjorde man då det?

Ja uppenbarligen, sett till Berg med fleras inlägg, för att det fanns fina uppdrag med lön i potten. Genom den valtekniska överenskommelsen inför valet har Moderaterna garanterats arvoderade poster för sina partimedlemmar. Man har fram tills nu stått bakom detta- men tydligen inte längre.

Det nu Berg med flera moderater i realiteten säger är när man väljer att politisera den överenskommelsen är alltså följande:

Vi Moderater är så jäkla mån om inkomsterna från politiska poster att vi går med på saker vi tycker är helt huvudlösa.

Och inte nog med det.

Moderaterna har dessutom placerat Lena Riedl(m), som vice ordförande i ett utskott man inte tror på. Ska vi tolka det som ett sätt för partiet att roffa åt sig försörjning åt sina medlemmar?

Tala om hyckleri. Partiet som talar sig varma om att ”använda skattemedel rätt” och som vill slakta socialtjänsten för att sänka skatten har inga betänkligheter att öka kommunala utgifter när det passar dem själva.

Frågan måste ställas till kommunalrådet Anders Ågren(m) – är fina uppdrag och löner så viktigt för (m) att ni är beredda att sälja ut er för en plats vid köttgrytorna?

Jag tycker det ärligt talat är bedrövligt. Vad är det för nivå egentligen.

Till skillnad från opportunistiska moderater så ser vi ett värde i hållbarhetsutskottet och jag vill lyfta två skäl från min horisont inom socialtjänsten varför utskottet behövs:

1. Folkhälsofrågorna

Det är inte så att det blivit fler politiska forum denna mandatperiod. Inrättandet av hållbarhetsutskottet kom nämligen till när det gamla Folkhälsorådet lades ned förra mandatperioden. Dess arbetsuppgifter lades över till hållbarhetsutskottet. Om inte hållbarhetsutskottet tar i folkhälsofrågorna  – vart ska dom då ligga? Eller tänker Moderaterna att de helt ska negligeras?

2. Den social hållbarheten

Den tycks som hela debatten kring hållbarhetsutskottet kretsar kring klimatarbetet. Men herregud, det är ju enbart del i arbetet. Den sociala hållbarhetsfrågan är blytung och här har rådet initiativrätt. Ett viktigt socialt område är självmordsfrågan där jag haft mycket dialog med ordföranden, ett annat är barnfattigdom och psykisk ohälsa.

Nä, min uppmaning till Moderaterna är stå för vad ni säger. Antingen står ni för era överenskommelser, eller så gör ni det inte.

Och gör ni inte det så ska ni också lämna VARENDA en av era arvoderade poster som ni tillskansat era via överenskommelser.

Allt annat är rent och skärt hyckleri.

En kommentar

  1. Sixten Jonsson

    Tack för att du lyfter problematiken när politiken skapar oheliga samarbeten enbart i syfte att skapa försörjning för sina närmaste.Det du nämner inom kommunpolitiken är är bara en fluga i jämförelse med allt påhittat inom landstingspolitiken eller regionVästerbotten som det heter idag.
    Det är konstigt att journalistiken inte lyfter upp alla de generösa heltidsersättningar som arvoderas ut till påhitteuppdrag.Särskilt allvarligt idag när verksamheterna lider av svår resursbrist i samband med Covid 19

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se