Välfärden måste gå före skattesänkningar

Höstterminen är i full gång och om en månad ska riksdagsbudgeten presenteras. Det kommer bli en kärv historia då skatteintäkterna sjunker pga pandemin.

Liberalerna har aviserat att man går in i budgetförhandlingarna med målet att sänka skatten med 30 miljarder. Det är enorma summor.

Det är svårt att ta Sabunis liberaler på allvar med en så ensidig prioritering. Vi står redan innan coronan inför gigantiska svårigheter att klara lagstiftningens krav i kommuner och regioner. I riksbudgeten för 2020 måste ideologiska hjärtefrågor och idéer stå tillbaka för att se till helheten för kommuner, regioner och näringsliv. Varje krona måste användas rätt.

Jag förstår att ett parti vill berättiga sin medverkan i regeringssamarbete men jag är övertygad att väljarna snarare kommer rosa ett mittensamarbete som håller ihop Sverige – inte skicka ännu hårdare villkor på vård- och omsorgspersonal och tvinga fram lokala skattehöjningar över hela landet.

I januari stod Umeås samlade funktionshinderrörelse och fackföreningsrörelsen och krävde mer statliga medel till kommuner och regioner. Nu säger Liberalerna att kommuner och regioner får stå tillbaka ytterligare ett år. Det håller naturligtvis inte. Jag har väldigt svårt att tro att liberala kommunpolitiker står bakom Sabunis budgetkrav.

#välfärdenförst

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se