Bildsätt människohandeln korrekt

Både VK och Folkbladet skriver om en man som åkt dit för sexköp. Det är utmärkt. Inte lika utmärkt är hur sexköpet illustreras.

Bilden föreställer en suddad man som reser sig från en säng där en kvinna ligger med ryggen mot kameran. Kvinnan är bortvänd, antingen sover hon eller är ledsen tolkar jag det som.

Vi har från (S) sida upprepade gånger skrivit till både Folkbladet och VK och ifrågasatt varför brottsoffret ska illustrera gärningen? Det har blivit bättre och i den senaste artikeln till en av lokaltidningarna så höll redaktionen med oss, men fortfarande dyker det upp nya varianter på detta.

Kan någon berätta för mig i vilket annat brott så får brottsoffret illustrera gärningen? Det vore naturligtvis absurt men när det gäller prostitution och människohandel så händer det gång på gång. Varför kan inte bilden enbart vara på mannen som begått brottet och som artikeln faktiskt handlar om?

Så länge detta brott ses som ett brott mot ordning och uppförande än gödande av människohandel, och så länge som vi i det offentliga samtalet inte ser detta för vad det är så kommer det här utnyttjandet att fortsätta.

Ett konkret förslag skulle kunna vara att ta kontakt med Talita, Kvinno- och tjejjouren i Umeå eller annan organisation som möter de som är fast i detta och diskutera bildsättningen med dem. Ta sedan fram ett antal bilder som ni använder för illustration av detta brott och gå i bräschen för att förändra medias bildsättning av brottet.

 

2 kommentarer

 1. Fredrik

  Du menar bättre visst? Bildsätt människohandeln bättre. Korrekt betyder att det finns något som är inkorrekt.

  Nu kanske någon, inklusive du själv Andreas, vill poängtera att det var just detta som du menade och som kanske någon eller några också läst det som, men jag är inte lika säker.

  Alla har vi en åsikt, från allt mellan himmel och jord, och tyvärr – även år 2020 – så finns det människor som på fullaste allvar menar att en åsikt är rätt åsikt. I en demokrati kan det inte vara fallet. En åsikt betyder diktatur. Rätt och fel är sådant som kan bevisas, så också korrekt och inkorrekt.

  Jag köper att du vill ha en bättre bildsättning, men en korrekt bildsättning betyder att det som gjorts måste förklaras och ursäktas och sedan också korrigeras. Så är inte fallet här, av flera olika anledningar och en av de första är att media arbetar inte för er politiker. Ni politiker får inte se presstödet som en rättighet för er att bestämma vad, när, hur, varför etc om det som publiceras. Ni kan, precis som vi alla andra, ha en åsikt kring t ex bildsättning men OM ni kräver rätten att bestämma över hur bildsättningen ska se ut, ja då har vi helt plötsligt inte fri media i Sverige längre.

  Till sist, för om vi är ärliga med varandra så kan ni politiker inte påstå att ni är felfria eller hur? Och ärligt, ni har betydligt svårare att ta kritik än media har. Ert förändringsarbete är också ett icke välsmort maskineri som tar åratal på sig att få något gjort. Kan man då från er sida kräva förändringar i snabbare takt än vad ni själva kan åstadkomma?

  P.S. Var är arbetskläderna som alla inom omsorgen ska ha fått? Lyser med sin frånvaro fortfarande, konstigt då just hygien och rätt kläder är viktigt i Covid-19-tider. Det är ju trots allt ni i (S) som styr skutan i Umeå Kommun, kanske borde checka läget med hur det står till i verksamheterna innan man börjar klaga på media. En tanke bara.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Ja visst har du rätt Fredrik, vi är alla människor med fel och brister. Frågan i sig kan tyckas liten men har en stor betydelse då den ger en värdering om hur vi ska se på prostitution och människohandel. Korrekt i den bemärkelsen att bilden ska handla om det artikeln handlar om, och som du skriver ett bättre bildval.

   Sen vet jag inte varför ni inte fått arbetskläder. Socialdemokraterna initierade beslut på nämndens sammanträde under våren att nu skulle de fram till alla enheter. Nämnden ställde sig bakom detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se