Inga utsatta områden i Umeå


Skriver i dagens Folkbladet med kommunalråden Hans Lindberg och Janet Ågren. Vi vill att kommunen antar som övergripande mål att stoppa framväxt av utsatta områden i Umeå.

Läs debattartikeln här och nedan:

Umeå är den största stad i Sverige som inte har något utsatt område enligt Polismyndighetens definition. Så vill vi att det ska det förbli. För att hindra framväxten av utsatta områden måste hela samhället engageras; såväl medborgare som civilsamhälle, kommun, polis, näringsliv och kultur- och idrottsliv.
När vi noterade tendenser till social oro 2017 agerade vi för att möta upp detta med ett batteri av åtgärder. Vi inledde bland annat projektet Umeå växer tryggt och säkert som gett goda resultat och viktig kunskap.
Men arbetet för ett tryggt Umeå måste hela tiden utvärderas och utvecklas. Vi har under våren och sommaren analyserat lägesbilden. Det finns oroväckande tendenser som kräver att vi agerar ännu mer kraftfullt.
Därför utarbetar vi nu ett uppdaterat samverkansavtal med polisen, utifrån de problem vi ser i dag. Samtidigt kommer vi teckna nya medborgarlöften med polisen, där kampen mot narkotika är en viktig del.
Därutöver vill vi:
· Att det ska vara ett övergripande mål för Umeå kommun att hindra framväxten av utsatta områden. I det budgetförslag vi presenterar senare i höst kommer vi sätta särskilt fokus på det brottsförebyggande arbetet.
· Att en åtgärdsplan tas fram snarast på uppdrag av kommunstyrelsen utifrån de rekommendationer och den lägesbild som beskrivs i en nyligen presenterad rapport från Umeå drog- och brottsförebyggande råd.
· Att modellen med trygghetsavtal – som det som tecknats för Ålidhem centrum mellan polis, kommun, fastighetsägare och handlare – ska utökas med tiden till andra stadsdelar i behov av liknande insatser.
· Förstärka kommunens engagemang i kampen mot narkotikan. Drogerna är en motor för grov brottslighet och skapar grogrund för framväxten av utsatta områden.
· Att skola, fritidsverksamhet och socialtjänst ska etablera nya arbetssätt och samarbeta närmare varandra för att tidigt fånga upp barn och unga i riskzon.
· Fortsatt ta kampen mot barnfattigdom och förstärka ansträngningarna för att fler ska ha ett arbete.
· Att kommunen i arbetet med att stärka tryggheten inkluderar de boende och föreningslivet i våra stadsdelar
· Satsningar på ett rikt kultur- och idrottsliv ska fortsätta utifrån insikten om att tillgången till en meningsfull fritid utgör en hörnsten i det förebyggande arbetet.

Vi måste arbeta utifrån tidshorisonter om 10 till 15 år. Det kräver politisk stabilitet. Därför är vår förhoppning att vi i Umeå ska hitta den politiska enighet som krävs för ett långsiktigt hållbart trygghetsarbete.

Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande vid Umeå kommun samt ordförande för Umeå drog- och brottsförebyggande råd

Janet Ågren (S), ordförande för kommunstyrelsens planeringsutskott vid Umeå kommun

Andreas Lundgren (S), ordförande för individ- och familjenämnden vid Umeå kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se