Södertäljes varning ignorerades av umeåpolitikerna, sluta var naiv inför den organiserade brottsligheten

Lördagsintervjun i P1 med Södertäljes kommunalråd Boel Godner, borde vara obligatorisk lyssning för alla kommunpolitiker i detta land. Godner och Södertälje utpekas ofta som ett föredöme när det gäller att bekämpa den organiserade brottsligheten. Södertälje har haft och har stora problem med kriminalitet och en svart hyresmarknad där människor i utsatta situationer utnyttjas skoningslöst.

Det Godner framförallt pekade på var hur sårbar det svenska samhället är. Våra generella välfärdssystem i kombinationen med allianspartiernas valfrihetsmodeller visade sig i Södertälje vara rena klondyke för kriminella.

Godner säger att Södertäljes erfarenhet är att valfrihetssystem enligt lagen om valfrihet(LOV) inom hemtjänst och det fria vårdvalet är särskilt problematiskt. Den organiserade brottsligheten kan göra sig stora pengar på att etablera sig som utförare inom assistans och hemtjänst. Vårdvalet å sin sida gör det möjligt att ”välja sig fram” tills man till slut når en läkare som är beredd att skriva ut ett läkarintyg till sig. Och med ett läkarintyg får man tillgång till alla Sveriges ersättningssystem.

Till Aftonbladet säger Godner:

”– Man måste följa pengarna. Man pratar gärna om höjda straff och fler poliser, men vi borde prata mer om välfärdssystemen. Fri etableringsrätt som LSS, vårdval Stockholm och LOV är katastrof. Avregleringarna i välfärdssektorn har gjort att den organiserade brottsligheten lärt sig utnyttja systemen…Polis och åklagare kom till mig och sa att ni kan inte ha LOV i Södertälje, det blev politisk strid men vi tog bort den, säger Boel Godner.

2018 försökte Socialdemokraterna i Umeå att reglera upp LOV i hemtjänsten. Vi ville gå över till offentlig upphandling med bibehållen valfrihet för att skapa mer kontroll och närmare samarbete med de privata utförarna. Södertälje var en av de kommuner vi då tittade nära på.

Tyvärr valde Arbetarpartiet och alliansen att stoppa detta förslag. Det innebär att Umeå står mindre rustat den dag organiserad brottslighet vill etablera sig här för att utnyttja välfärdssystemen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se