Kalla mig demokratihatare om ni vill

Nu får ni kalla mig demokratihatare eller vad ni vill. Men jag tycker det är fruktansvärt oansvarigt att vi har partier i Umeå kommunfullmäktige som motsatt sig en frivillig överenskommelse bland partierna att minska antalet ledamöter som är på plats vid sammanträdena.

I ett läge där vi uppmanas av region och folkhälsomyndighet att pga pandemin inte ha någon kontakt med andra än familjemedlemmar, och där gräns för sammankomst sänks till 50 så ska Umeå kommunfullmäktige ha 65 ledamöter på plats plus 20-talet ersättare. Under oktobermötet hade flera partier KRÄVT full bemanning på plats samtidigt som smittan spreds för fullt i samhället.

Jag tror inte det handlar om att man vill värna något demokratiskt samtal, utan det handlar om att man vill ha en arena att sprida sin propaganda. Hade man värnat demokratin så hade man snarare stått upp för en linje som inte riskerar att hela kommunfullmäktige slås ut av klusterspridning av covid.

Har god lust att hänga ut vilka dessa partier är. Som själv i riskgrupp och då kommunallagen ställer höga tekniska krav på digital medverkan(något som Umeå och landets 20 största kommuner brottas med att lösa) så har jag och andra ordföranden inget val än att närvara för att svara i de ärenden partierna vill diskutera. Det må så vara hänt.

Men i denna allvarliga situation bör all solidaritet vara med riskgrupper inom äldreomsorg och LSS. Undrar om det någon gång kan sjunka in hos en del att allt fokus nu måste vara på att rädda liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se