Satsa på utbildade skyddsombud

Idag har vi haft sammanträde med personalnämnden. Jag fick gehör för mitt yrkande att Personalnämnden ska lägga in ett resultatmått i uppdragsplanen för att noggrant följa under året att vi har tillräckligt många utbildade skyddsombud.

Med det menas att personalnämnden säkerställer att de anställda som utses till skyddsombud verkligen får utbildning av arbetsgivaren för att kunna fullgöra sitt uppdrag.

Det här har de fackliga organisationerna lyft i centrala samverkansgruppen(CSG) och det är bara att konstatera att finns ett stort utbildningsunderskott. Bara för att nämna den verksamhet som jag själv ansvarar för så väntar nära hälften av 140-tal skyddsombud på att få utbildning.

Men det handlar inte bara om att utbilda ikapp. Lika mycket handlar om att man kan behålla de skyddsombud som utses. Här behöver kommunens förvaltningar ställa sig själv frågan om hur man minskar omsättningen och kan bygga på med fortbildning.

I Individ- och familjenämnden har undertecknad och (S) därför lagt uppdrag om att parterna tillsammans ska ta fram förslag för hur vi ska lyckas behålla skyddsombud för att ha en fungerande skyddsorganisation.

Utbildade skyddsombud är basen i allt arbetsmiljöarbete. Finns inte det så blir det svårt att i tid uppmärksamma arbetsmiljöbrister och vidta åtgärder. Back to basic helt enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se