Kaffet ska vara gratis

Jag har som boendehandledare och kommunalare fått förmånen att vara förtroendevald politiker på heltid. Och det finns mycket jag fått vara med och genomföra. Jag har varit en av de ledande i arbetet att alla kommunens anställda ska ha heltid. Jag har varit drivande för att stoppa konkurrensutsättning av personlig assistans och städet. Jag har med mina kamrater drivit en utökning av facklig tid som en del i vårt kommunala handlingsprogram och fått igenom ett yrkande i personalutskottet att AVA-anställningar, om det ens ska användas, ska snabbare konverteras till tillsvidareanställning. Tunga viktiga frågor.

Men det finns en styggelse rörande arbetsvillkor som levt kvar och som det nu är dags att rensa upp i. Och det är att arbetsgivaren för funktionshinderomsorgen en dag för kanske 15 år sedan började ta ut en avgift för kaffet. Den här avgiftsbeläggningen har levt kvar och gjort att personalen skiljts ut i villkor från många andra anställda på svensk arbetsmarknad. Och det är särskilt bekymmersamt i en verksamhet där kaffe ibland kan fungera som ett arbetsverktyg för att bygga relationer och ha samtal.

Det är nu dags att det här avgiftsbeläggandet förflyttas till historiens skräphög. Därför går vi socialdemokratiska ordföranden i kommunens nämnder ut idag och kräver att avgiftsbeläggningen av kaffe och the tas bort i Umeå kommun. Det får inte vara så att vissa verksamheter kan ha gratis kaffe, inklusive alla politiker i stadshuset, medan personal i låglöneyrken ska betala.

Jag har som politiker haft gratis kaffe i stadshuset valt att ha ett kaffeavdrag för att ha samma villkor som personalen. Och jag vet att Socialdirektören och hennes ledning varit mån om att det ska vara lika för alla inom socialtjänsten, men tyvärr ser det olika i kommunen mellan förvaltningarna. Och så ska det inte vara. Därför kommer vi lägga förslag i nämnderna om att avskaffa detta. Och det är verkligen på tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se