Kaffet inför avgörandet

Folkbladet skriver idag på nyhetsplats om Socialdemokraternas förslag att personalen ska få slippa kaffeavgiften i Umeå kommun. Bland annat intervjuas jag om varför vi driver det här förslaget.

För folk i gemen är kanske detta ingen stor fråga. Men för personalen inom omsorgen handlar det om likabehandling och att uppskattas i sitt arbete.

Och ytterst är detta ofrånkomligen en fråga om klass och kön. Varför ska kvinnor i kvinnodominerade yrken i kommunen betala för sitt kaffe, när stora delar av arbetsmarknaden och övriga kommunen bjuds på kaffet?

Och viktigare, vad tycker då partierna, ska kaffet vara gratis för anställda eller ska det kosta?

Där kan väl säga att debatten så här långt följer gamla hjulspår i Umeåpolitiken. Socialdemokraterna lägger ett konkret förslag, en slumpmässig borgerlig politiker tycker motsatsen och en vänsterpartist menar att de minsann tyckt så länge. Ganska förutsägbart med andra ord.

Men nu är det slut med tyckande och funderande. Den 24 februari kommer jag att underställa Individ- och familjenämnden att ta bort denna kaffeavgift. Då behöver partierna visa färg.

Låt oss gemensamt sudda ut den här orättvisan och kasta den på historiens skräphög en gång för alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se