Ökat stöd till Kvinno- och tjejjouren har långt vidare betydelse än 1 miljon

Under onsdagen föreslog Socialdemokraterna och Miljöpartiet på Individ- och familjenämnden att minst 1 miljon kronor ytterligare ska avsättas till ett nytt idéburet partnerskap med Kvinno- och tjejjouren från 2022.Förslaget vann gehör från övriga partier.

Anledningen att vi väckte ärendet på sittande bord är att vi vill att kommunens tjänstemän och Kvinno- och tjejjouren ska veta förutsättningarna när man sätter sig för att diskutera ett ökat stöd till våldsutsatta barn och kvinnor. Vi vill se samarbetet växlas upp samtidigt som vi skapar förutsättningar för jouren att klara sig ekonomiskt.

Även om en del partier knotade över att ärendet lades på sittande bord så röstade alla för det. Det var bra gjort av ledamöterna i övriga partier och innebär att beslutet gäller långsiktigt.

Umeå har inte gett mindre till sin kvinnojour än jämförbara kommuner. Med det här tillskottet så kommer Umeå att lägga sig högt i resursfördelning. Till det kommer också att regeringen aviserat utökade medel till kvinnojourerna runt om i Sverige. Det här är välbehövliga medel som direkt gör skillnad i våldsutsatta kvinnors liv.

I beslutet som nämnden antog betonas att det nämnden vill se är att ett IOP, idéburet-offentligt partnerskap, ska tas fram och börja gälla från 2022. Just den biten är oerhört central i beslutet då det avgör framtiden för det ideella kvinnojoursarbetet i Umeå kommun. Ökat samarbete gör att Umeå väljer väg. Medan andra kommuner i ökat grad upphandlat sina skyddade boenden av privata utförare så kommer Umeå gå mot en förstärkning av kvinnojourerna.

Så den stora frågan här är inte om slutsumman exakt landar på 1 miljon eller strax däröver. Utan att ett IOP kommer på plats som vågar ta höjd. För då har vi i praktiken säkrat det ideella arbetet i kvinnojouren för framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se