Äntligen börjar det röra på sig runt den personliga assistansen. Om nu alla bara slutar ge kontraorder så kan vi efter 25 år äntligen börja få någon ordning i den här soppan

Dagens besked från socialminister Lena Hallengren(S) är oerhört välkommet. En ny utredning tillsätts med det huvudsakliga målet att skapa ett statligt huvudmannaskap. Det delade huvudmannaskapet inom personlig assistans föreslås avvecklas vilket skulle omöjliggöra kostnadsövervältringar på kommunerna.

Som jag skrivit om på bloggen många gånger så är detta det enda vettiga i nuvarande situation. Nu gäller det bara att de olika partierna gör två saker

  • Sluta ge nya kontraorder och inriktningar som förvirrar och framförallt förhalar en nyordning.
  • Tillsätt inte ytterligare en massa utredningar som upprepar denna loop i 25 år till

De senaste 10 åren har åtminstone 2 miljarder kostnadsövervältrats på kommunerna räknar Sveriges kommuner och regioner(SKR) med. Anledningen är att kommunerna betalar de 20 första timmarna/vecka av grundläggande behov. Snävare tillämpning hos försäkringskassan har kostat kommunernas socialtjänst stora summor pengar som istället skulle ha gått till alla enskilda som behöver socialtjänstens hjälp.

Tyvärr har partierna varit oförmögna att både ena sig och ta i frågan. Så nya utredningar har kommit och gått i takt med att majoriteterna skiftat i Sveriges riksdag. Min förhoppning är nu att Hallengren kan sätta en slutpunkt för detta och att vi inom något år kan få se skarpa lagförslag.

Samtidigt som denna utredning aviseras så är en annan utredning om personlig assistans ute på remiss. Den handlar om förstärka rätten till personlig assistans. Även den är ett fall framåt och ger människor en förutsägbarhet som saknats.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se