Putin begår ett historiskt brott

Rysslands invasion av Ukraina har inletts. Det är inte vilken invasion som helst. Det är ett angrepp på ett av de syskonfolk som hjälpte till att besegra Nazityskland och förhindra massutrotning och förslavning av Rysslands män, kvinnor och barn. Putin spottar på den ukrainska generationen från det stora fosterländska kriget 1941-45.

Putin vill i sina tal göra historiska referenser, så låt oss göra det.

Två av fd sovjetunionens utsedda hjältestäder är Kiev och Odessa. 12 sovjetiska städer gavs den utmärkelsen, och två ligger i Ukraina. Tre om vi också räknar ockuperade Sevastopol på Krim. Dessa städers befolkningar utmärkte sig för sitt motstånd mot nazismen. Odessa höll ut i två månader ut mot rumänska styrkor under hösten 1941 och fördröjde nazisternas framfart. Sevastopol höll ut mot en belägring till sommaren 1942 under några av de mest vedervärdiga förhållanden under hela kriget. Kievs befolkning uthärdade Hitlers folkmord på slaver och judar och såg sin stad förstörd. I ravinen babij jar utanför Kiev mördades 100,000 människor, många judar från Kiev.

Ukrainas folk blödde och dog för att stoppa wehrmachts folkmord. 8 miljoner ukrainare dog. Nu vill Putin vända sina vapen mot Ukrainas befolkning. Det är inte bara ett brott mot folkrätten utan också ett brott mot historien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se