Stå alltid upp för demokratin!

Rapporterna börjar strömma in om att Rysslands styrkor nu närmar sig Kyiv. Man kanske kan förledas att tro att detta innebär att kriget snart är över. Men så behöver det inte vara. Det finns flera skäl till det:

  • Vi talar om ett land med enorm landyta. Ska du kontrollera ett sådant territorium som Ukraina krävs mer än 300,000 man. Det betyder att Ryssland hoppas på ett snabbt regimskifte och att därefter kunna avsluta kriget. Men det är inte alls säkert att Ukraina kommer att ge upp.
  • Ukrainarna slåss för sitt land och sina hem. De slåss för sin frihet och de vet om det. De kommer fortsätta kämpa.
  • Mobiliseringsreserv. Efter striderna i Luhansk och Donbas så har Ukraina en stor mobiliseringspotential bland de som tjänstgjort. Det rör sig om över 1 miljon man. Och nu sker en allmän mobilisering.

Om ukrainarna kommer att slåss i städerna och föra guerillakrig på landsbygden så kan det här innebära stora svårigheter för Ryssland. Ekonomin är sedan tidigare nedtyngd av sanktioner och nu kommer nya sanktioner.

Ukrainas motstånd och längtan efter frihet påminner oss om varför demokratin är viktig. VI behöver stå upp där demokratin kränks och alltid försvara den, oavsett hur mäktig motståndaren är. En för alla, alla för en.

 

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se