Hägglund(AP) vill inte se vapen till Ukraina

Just nu utkämpar Ukraina ett krig som kommer att avgöra säkerhetsordningen i Europa. Om Ukraina faller så går ingen europeisk granne till Ryssland säker. NATO-medlemskap för Finland och Sverige diskuteras.

Döm därför av min förvåning när jag ser att Jan Hägglund(AP) skriver följande på sin blogg:

”Arbetarpartiet anser inte heller att Sverige ska skicka 5 000 pansarskott till Ukraina. Istället anser Arbetarpartiet att Sverige bör skicka sjukvårdsmateriel för en tio gånger större summa som stärker Ukrainas förmåga att tillgodose befolkningens behov av exempelvis akutsjukvård och behandling mot trauma. Och detta, alltså, till ett värde tio gånger så stort som pansarskotten.”

Det är ett häpnadsväckande besked. Till och med Vänsterpartiet har efter betänketid kommit fram till att det är absolut nödvändigt att Ukraina får militärt stöd i form av pansarskott här och nu. Vi talar om ett demokratiskt land som överfallits och som kämpar för sitt liv. 44 miljoner människor är på väg att tvingas in i diktatur.

Moderna krig drar stora mängder ammunition. Om inte Ukraina kan fördröja och förstöra ryskt pansar, i kombination med västvärldens ekonomiska sanktioner, så kommer Ukraina behöva kapitulera inom kort. Preseident Zelensky har varit extremt tydlig, vad Ukraina behöver mer än allt annat just nu är ammunition.

Statsminister Magdalena Andersson(S) var en av de första bland de europeiska ledarna att förstå detta. Och det är ett gott tecken att vi har en statsminister som förstår när den egna politiken måste justeras utifrån vad situationen kräver. Sjukvårdsmateriel i alla ära, gärna mycket mer, men framförallt fram med pansarskott så att den ukrainska demokratin kan försvara sig. Sverige är långt framme i pansarvärn och därför är det viktigt att vi bidrar just med den kompetens vi har.

Svik inte Ukrainas folk.

4 kommentarer

  1. Björn

    Klart vi ska ge bistånd, men frågan är väl om vi ska betrakta oss som en neutral stat? Att exportera krigsmateriel till ett krigsförande land kan knappast betecknas som att vara neutral. Vore hyffsat onödigt om vi ställer till med ett militärt motangrepp från Ryssland mot lilla försvarslösa Sverige.
    Kan vara värt att ha i åtanke i alla fall.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej Björn, nej att exportera krigsmateriel gör att vi tydligt tar ställning för Ukraina. Man kan vända på det. Om vi inte står upp för en demokratisk stat i vårt närområde som blir angripet, hur kan vi själva då kräva att någon ska försvara oss?

  2. Björn

    Godmorgon!
    Ja men ifrågasätter ändå om vi kan kalla oss neutrala med tanke på exporten. Visst har du rätt i att blir vi angripna så måste vi ha hjälp utifrån, eftersom vi har nermonterat vårat försvar på olika sätt sedan 90-talet.
    Köper inte ditt argument att vi ska kräva att ”någon annan” ska försvarar oss, det ansvaret måste väl ändå ligga på det enskilda landet? Men givetvis med stöttning från våra alliansfria grannar, Nato är nog föga intresserade av att hjälpa ett ickemedlemsland militärt.

  3. Pingback: Putins nyttiga idoter | ANDREAS LUNDGREN(S), ordförande Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se