Demokratin under attack i världen. 70% av världens befolkning lever nu i diktatur.

Västerbottens kuriren publicerar idag en artikel som beskriver den utveckling jag tagit upp på bloggen tidigare. Demokratin är under attack runt om i världen. Allt fler lever nu i en diktatur, närmare bestämt 70% av världens befolkning.

I Europa ser vi i länder som Ungern och Polen en avdemokratisering. 2012 fanns det 42 liberala demokratier i världen, den siffran är nu nere på 34.

Den här krisen för demokratin bör vi verkligen prata om. Hur ska demokratin egentligen försvaras och hur ska människor säkerställas rätten till yttrandefrihet och fria val om inte världens demokratier börjar mobilisera sig mot diktaturer?

Den frågan är betydligt större än frågan om NATO-medlemskap. Vi talar inte bara som i fallet med Ukraina, med angrepp på en demokrati utifrån, lika ofta handlar det om auktoritära tendenser internt inom länder där domstolar och media inte längre kan anses oberoende.

Vad vi behöver är en bred resning för demokratin. Då kan det ena stunden handla om pansarskott till Ukraina men lika väl att dra in stöd till länder inom EU som börjar avdemokratiseras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se