Tiden över för politiker som skiter i samhällets krisberedskap

Inte nog med att försvaret slaktades för att betala moderata regeringen Reinfeldts skattesänkningar. Även krisberedskapen är idag mycket upp till oss enskilda att sörja för. Jag försöker göra mitt och har därför köpt in två burkar frystorkat som håller sig i 25 år.

Men dyrt är det. Krisberedskap är idag en solklar klassfråga där varje hushåll förväntas ”klara sig själva”. Vilken familj på försörjningsstöd har råd att köpa in vevradios, powerbanks och vattenreningsfilter?

Det är något väldigt fel i samhället när basala samhällsstrukturer som beredskap och försvarsmakt kan slaktas över en natt för att man vill betala skattesänkningar. Det behövs ett samhällskontrakt som garanterar över tid att funktioner upprätthålls och att samhället har en krisförmåga. Det gäller för övrigt annan beredskap än säkerhetspolitik också, som att vi har brandflyg om vi har sårbarhet för skogsbränder, åtgärder mot översvämningar i klimatkrisens spår eller att det finns skyddsrum åt alla.

Man kan också fråga sig hur vettigt det är att krisberedskap i stor utsträckning åläggs den enskilde. Inte nog med att detta är en klassfråga, det bör väl vara betydligt mer effektivt och resursbesparande om en sådan sak samordnas. Om vi vet att den största tillgången vid en kris är våra grannar så bör väl kommuner eller i alla fall bostadsområdet bygga upp lager av vattenreningstabletter eller vattenkärl?

NATO-debatten, oavsett vad man anser i frågan, har ju åtminstone haft den tillnyktrande effekten att partierna nu talar om ett konkret %-mål för försvarsutgifter, att detta med försvarsförmåga inte är något man kan förändra över en natt utan att det måste finnas långsiktighet. Likadant bör det vara för all annan civil beredskap också.

Vi lever i en samtid fylld av kriser. Är det inte pandemi så är det behov av stort flyktingmottagande eller demokratier som attackeras av diktaturer.  Tiden är över för politiker och partier som skiter i det grundläggande samhällskontraktet. Rösterna i höstens val bör gå till partier som tar ansvar för samhällets beredskap och ser nyktert på vår samtid.

16 kommentarer

  1. Arbetare

    Strongt av dig att visa ansvar för S ständiga nedrustning och vanskötsel av samhällsberedskapen och uppmana folk att rösta på Sd som hela tiden varnat för konsekvenserna av era försvarsneddragningar .

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Då är det ju märkligt att SD vill samarbeta med M som är de största försvarsslaktarna i svenska historien? SD är inte heller beredda att höja skatterna för detta utan tänker sig att bespara i välfärden. Det är fel. VI behöver finansiera både välfärd och krisberedskap.

      Samhällsberedskap handlar även om fler saker. Den största utmaningen framför oss är klimatförändringarna. Även där behövs enorma summor avsättas och SD har inte gjort sig kända för att förstå detta.

      • H-P Carlson

        Nu är du historielös. ”Vår beredskap är god” i Per-Albins version är facit på den största massakern på försvaret. Efter s tillträde 1922. Och ni har bidragit bra även därefter. Att Reinfeldt-regeringen gjorde en blunder är alla överens om. Sannolikt även Reinfeldt.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Det är svårt att jämföra tidsåldrar. Du har rätt i att Per-Albin Hansson var en stor förespråkare för nedrustning. Regeringen Reinfeldts nedrustning var dock fullständigt extrem med avskaffande av värnplikten.

      • Arbetare

        Ingen kan ta ifrån S titeln som mästare i att minska på försvaret , de har hållit på ända sedan 70-talet ….

        Vi kan lätt spara in många miljarder till försvaret bara genom att sluta ge pengar till islamister , skurkar och diktaturer runtom i världen.

        Komplettera med att sluta betala bidrag till irakiska ministrar , IS-terrorister och andra bidragsfuskare bosatta i utlandet så är vi nog i mål .

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Sverige ger bistånd på bilateral basis för att åstadkomma minskad fattigdom i världen. Det är inriktningen och dit biståndet går. Bidragsfusk ska motverkas.

    • jonas

      Märkligt att du inte nämner Moderaternas nedrustning av hela försvaret och istället uppmanade svenska folket att öppna sina börsar turister och medföljande ”terrorister”. Det liknar nästan en mörkläggning i stil med en viss Putin.

  2. Björn

    ”Rösterna i höstens val bör gå till partier som tar ansvar för samhällets beredskap och ser nyktert på vår samtid.”

    Ja det får vi verkligen hoppas……..

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Alliansen avskaffade värnplikten mot Socialdemokraternas protester. Det var ett katastrofalt dåligt beslut av regeringen Reinfeldt som bara ville gödsla höginkomsttagare med skattesänkningar. Kriget i Ukraina visar tydligt att hur högteknologiska krig än blir så går det åt stora mängder soldater och ammunition. Du behöver en utbildad reserv och det är skandal att vi tappat flera år i detta.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Nu är det du som är orättvis. Återinförandet av värnplikten 2017 av den socialdemokratiska regeringen var helt rätt åtgärd för att reparera Reinfeldts makalöst naiva inställning, där man avskaffade värnplikten i fredstid 2009.

  3. jan-Erik Vahlström

    Det är tur att vi nu har en förnuftig statsminister och regering. En statsminister som inte bara rusar iväg och till varje pris skall in i Nato. Statsministern med sin regering gör en noggrann konsekvensanalys tillsammans med övriga partier. Jag är övertygad om att det blir ett bra beslut i motsats till bl.a Moderaterna som till varje pris har som första prioritet att med förbundna ögon föra Sverige in i Nato vid en valseger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se