Ökad sårbarhet ställer krav på ökad beredskap

2015 hade vi att hantera ett kraftigt ökat flyktingmottagande.
Därefter hade vi en ekonomisk svår situation för många kommuner som kommer fortsätta efter pandemipengarna tar slut. Detta då andelen i arbetsför ålder sjunker.
2020 Kom pandemin och förändrade livet för oss alla.
2022 Står vi i en säkerhetspolitisk kris som ställer krav på oss att försvara demokratin och ha beredskap för att kunna försvara oss samt hantera ett ökat flyktingmottagande. Höjda mat, el och drivmedelspriser leder desutom till en tuff tillvaro för många människor.
Ovanpå allt detta har vi en klimatkris där vi är 3 år från att inte klara 1,5-2 graders uppvärmning och utlösa massdöd och risk för mänsklig utrotning. Samtidigt ökar skogsbränder och översvämningar här hemma.
 
Om vi nu ser detta runt omkring oss så måste man kunna dra ett antal slutsatser av det:
  • Det är uppenbart att i den tid vi lever i så kommer kriser med allt tätare intervaller, eller åtminstone får de större konsekvenser för vår slimmade samhällsorganisation. Det kräver en betydligt starkare beredskap. Och det på ett flertal områden som exempelvis bekämpa klimatförändringar och dess konsekvenser, flyktingmottagande, självförsörjning, kompetensförsörjning och fattigdomsbekämpning
  • Vi är extremt beroende av vår omvärld och sårbara för störningar. Det är troligt att oron internationellt kan komma att öka när effekterna av klimatförändringarna ökar, jorden exploateras allt hårdare och kampen om resurserna tilltar.
Utan den här beredskapen kommer det bli dyrare att justera när något händer och med sämre kvalitet. Risken är dessutom att konsekvenserna kan bli stora för samhällets invånare om förhastade beslut tas.
Om vi nu ska sammanfatta detta så är det att vi lever i en tid som ställer allt högre krav på oss i krisberedskap. Idag hanteras mycket av krisberedskapen när något händer. Helt plötsligt när skogsbränderna ökar så undrar vi varför vi inte har italienska brandflyg. Och när Ukraina invaderas så samlas partierna till att låna 3 miljarder till nya försvarsutgifter.
Vi behöver en bred uppslutning kring krisberedskap i Sverige och att den får kosta. Det kommer innebära ökade utgifter och ökat skatteuttag. Men inte bara det. Det kräver ett politiskt ledarskap från samtliga partier där man inte ägnar sig åt önsketänkande eller skyttegravar utan systematiskt bygger upp beredskapen. Är de politiska partierna redo för detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se