Ari Leinonen intervjuas om idrottskommunen Umeå

I Gårdagens Västerbotten kuriren 26/7 intervjuas Fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen(S) om hur vi Socialdemokrater vill utveckla Umeås idrott och stöd till föreningar..

Det är en klargörande artikel av Ari som själv har en lång bakgrund som verksam i Umeås föreningsliv. Att Umeå de senaste åren flera gånger utsetts till ”årets idrottsstad” i Sverige är långtifrån någon slump.

Tvärtom handlar det här om en långvarig politisk inriktning som Socialdemokraterna haft på att stötta föreningslivet med stöd och lokaler. Bara de senaste åren har Umeå fått ett nytt badhus, ett motorikens hus samt en ny fotbollshall. Det är en utveckling som saknar motstycke.

För oss som är politiskt aktiva inom det socialpolitiska fältet är det oerhört värdefullt med starka föreningar. Att Umeå lyckas förebygga utsatta områden och hålla ned sociala problem är till betydande del ett resultat av mångåriga satsningar på föreningslivet. Barn och ungdomar behöver något att göra på fritiden och då ska vi stötta föreningslivet att kunna finnas där. Och då inte enbart idrottsföreningar utan där har även kulturföreningar ett stort värde.

Det här är klassisk socialdemokratisk politik.

Vi säger alltså nej till den utveckling de borgerliga partierna har att erbjuda där fritid och kulturliv i allt större utsträckning ska styras av kommersiellt värde där allmänhetens tillgång till detta avgörs av tjocklek på plånboken.

Lennart Holmlund, som var kommunstyrelsens ordförande 1995-2014 skrev häromdagen om resan Umeå kommun gjort fram till en av Sveriges ledande idrottskommuner. Den är väl värd att läsa för att veta historien om idrottsstaden Umeå och jag citerar den här:

Lennart skriver:

Umeå har varit framgångsrik när det gäller Sveriges bästa idrottsstad Varje år utser SVT Sport och dess kompetenta jury Sveriges bästa idrottsstäder. För tredje gången på fyra år tog Umeå hem titeln som Sveriges bästa idrottsstad förra året och i år blev via trea. Skälet är Umeås toppbredd inom flera idrotter där både herr och dam-, sommar och vinter- har presterat på en hög nivå. De flesta idrotter som finns behöver arenorna

För att kunna bli det har det behövts anläggningar att utöva idrotten. Vi Socialdemokrater har sedan lång tid satsats på att bygga anläggningar men vi har även haft investeringsbidrag och hyresavtal. Under hela tiden sedan 1988 när jag kom in i politiken har det för det mesta varit något på gång som gynnar unga aktiviteter. Jag har hela tiden påstått att det är den bästa förebyggande insatsen för att inte unga människor ska hamna utanför samhället och syssla med droger och brott. Det är orsaken till att vi inte har några utsatta områden men det gäller att hålla i och även utveckla stödet till föreningarna. Vi är tack vare att vi har många anläggningar även tusentals ledare i föreningarna som som jobbar gratis och gör ett kanonjobb så ungdomar har något att göra.

Jag påstår att vi från Socialdemokraterna är de som har drivit fram detta men som vi till slut fått stöd från andra partier. Tanken att ungdomar ska ha något att göra har hela tiden legat i botten. Det började med att vi skulle bygga en ny sporthall då den gamla var nedsliten och hade problem med vatten som läckte in genom grunden. Tyvärr så hoppade centern av samma dag vi öppnade anbuden och det blev en reparation i stället och så blev det inte plats åt alla idrotter som inte hade någonstans att hålla till. I ett tidigt läge kom vi också fram och såg till att nuvarande Badminton stadion kunde byggas i det läge den nu finns.

Om vi håller oss kvar på Gamlia området beslutade vi oss för att göra om Gamliavallen så den skulle vara spelbar för allsvensk fotboll. Den blev klar under UFC,s säsong i allsvenskan men tyvärr åkte man ur hemma mot Ljungskile i en match där planen fick skottas ren från snö och det vara rena rama gyttjebadet då det var naturgräs. Det gick inte att lura gräset att växa tidigt genom konstgjord värme. Vi beslöt att lägga konstgräs och blev då mer eller mindre tvingade att flytta bort friidrotten som fick en ny anläggning uppe på Campus i närheten av Idrottsmedicin som vi även lyckades med att få Sveriges första professor till. Den anläggningen äger dock inte kommunen utan den förhyrs. När det var naturgräs hyrdes anläggningen ut runt hundra timmar per år med med konstgräs över 1800 timmar. Gamlia området har sedan utvecklats ytterligare med en ny innebandyhall då det är en stor sport i Umeå där förbundet utsåg Umeå till kompetenscentrum med riksintag. Gamliavallen som planen hette blev i stället platsen där Europas bästa damlag och Sveriges bästa klubblag UIK spelade. Vi var nog först i Sverige att vi fick en rättvis fördelning efter serie tillhörighet för träning och här förgyllde laget Umepubliken med de bästa spelarna där många spelade i landslaget och så publikmagneten Marta. UIK blev den förening i Sverige som satte damfotbollen på kartan. Gamlia området och skogen och skidspåren där var också framgångsrikt när Världscupen i längdåkning liksom SM på skidor hölls där och Gamlia vallen skidstadion

Ett annat centrum har blivit Nolia området med en fri idrottshall där det även finns ett idrottsgymnasiet för riksintag. När friidrottshallen tillkom var Bengt Westerberg ordförande i Friidrottsförbundet och vi fick riksintag till friidrottsgymnasiet.Det blev även ett centrum för handikapp gymnasiet. Området har senare utvecklats med fler hallar bland annat två ishallar, två konstgräsplaner varav en är en konstfrusen bandybana på vintern. Några år senare byggde vi även en curlinghall en idrott där vi hade ett av världens bästa lag och OS medaljörer. Nu har kommunen även upplåtit mark till Thorengruppen där det finns en fotbollshall och innebandy arena som kommun hyr halltider i. Det systemet tycker jag var en mycket bra lösning som man kom till även om gratistälet Inte finns rest.

Vi har ju också två ishallar på Teg en som blev klar 1964 när IFK Umeå (nuvarande Björklöven) gick upp i allsvenskan. En hall som renoverats och byggts om och till ett antal gånger som vi även sålde till Björklöven och ut som byggde loger men som senare köptes tillbaka och har sedan dess renoverats men som egentligen är omodern om laget ska spela i SHL. Ishockey är Umeås folksport numer ett med en publik på över 3000 varje match som Björklöven spelar och de senare åren ännu fler.Det har även byggts en B hall där men det blev för lite istider så då kom ishallarna på Nolia till. Vid ishallen finns även en fotbollsplan som var den sista gräsplanen men som nu har konstgräs.

Vi har i alla fall varit och kanske fortfarande är den kommun som har flest konstgräsplaner i hela landet vilket gjort att våra barn och ungdomar slipper spela på grusplaner. När gräset byts på match arenor flyttas gräset ut till stadsdelsområdena. Tyvärr vet jag inte hur många konstgräsplaner det finns i kommunen. Tyvärr har inte de många konstgräsplanerna hjälpt till att vi fått något herrlag till högsta serien med damerna i år är tillbaka.

Vi har som sagt inte byggt allt själva utan förhyr massor med lokaler utöver det jag nämnt. Gymnastik som har många flickor och damer som utförare lyckats vi till slut få en lokal som de kunde vara i som förhandlades fram men färdigställdes sedan jag slutade. Gymnastikens och Mattsporternas hus i Astras gamla lokaler där även ICA Kvantum ligger och där ordnades även nya bra lokaler åt kraftsporterna. En mycket bra affär för kommunen och Baltick Gruppen var den som byggde och ägde huset

En annan lyckad satsning som kom till efter de stora framgångarna våra skidess nådde i VM i Lahtis var konstsnöspåret som vi lovade skidåkningen när vi tog emot Per Elofsson och många andra när de kom hem. Nu skulle det behövas en anläggning med en stadion av någon form så att stora tävlingar kunde hållas i Umeå. IFK har haft många stjärnor även efter Lahtis. Jag har nämnt det tidigare här att det är också många föreningar som fått olika former av stöd och för att nämna några då är det Elofsson hallen i Röbäck, Musköten på Umedalen, Täfteå där de byggde skola och hall där kommunen förhyr, I20 fotbollsplan och det finns hur många mindre anläggningar som helst som föreningslivet sköter och ansvarar för.

Vi har också till slut fått till en ny och ändamålsenlig simhall som kallas navet där det var många olika lägen och innehåll som var i den diskussionen. Det landade mitt stan och heter navet och vi enades om det läget för dit går alla bussar i hela kommunen och det innebar att man slapp alla kostnader för att hyra in bussar för skolbaden

Det här var några exempel för vad vi som Socialdemokrater gjort för idrotten i Umeå. Som jag nämt tidigare är det den mest effektiva åtgärden förutom skolan för att unga människor inte ska hamna i den kriminella världen med brott och droger. Som slut har vi också en giltig detaljplan för utförsåkning i Tavelsjöberget och även en avsiktsförklaring om byggandet tillsammans med Baltickgruppen. Vi har också ett riksuniversitet för idrott och avtal med flera idrotter om kompetenscentra. Jag får be om ursäkt om jag glömt något viktigt men tar åt mig och den grupp vi hade tillsammans med de som styr nu att det är en ära att tillhöra Sveriges bästa idrottsstäder. Våra satsningar på lokaler och arenor har gjort att vi är en av Sveriges bästa idrottsstäder”

En kommentar

  1. Peter Arkhult

    Det är kanon med alla bra idrottsytor i Umeå! Bra fixat! Missa inte spontanidrotten, det kan ibland kännas som många ytor är upplåsta till föreningar. T.ex Nolias bandyplan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se