Mer samverkan mellan skola och socialtjänst är nyckeln till framtiden

Just nu pågår ett unikt arbete på en av Umeås skolor med att elever ska nå skolframgång. Ersängsskolan och Umeå socialtjänst samverkar för att eleverna i mellanstadiet ska få de bästa förutsättningarna till att klara skolan och få en meningsfull fritid. Just att socialtjänst och skola arbetar så tätt ihop möjliggör helt nya arbetssätt.

Bakgrunden till det här arbetet är att Socialdemokraterna drivit igenom inrättandet av ett utvecklingsanslag för social hållbarhet. Det här anslaget finansierar nu etablerandet av det operativa teamet på Ersängsskolan.

Det operativa teamet finns för att stötta barnen och deras föräldrar ”mellan skolan och hemmet”. I vanliga fall så finns inte skolan och socialtjänsten naturligt i detta ”gränssnitt”. Men genom den typ av samverkan som det operativa teamet innebär så blir det enkelt och lätt att få stöd. Socialtjänsten upplevs inte längre som en främmande myndighetskoloss, utan du vet vad den lokala socialarbetaren heter med namn.

Vid det senaste sammanträdet med Individ- och familjenämnden så fick vi en första utvärdering av arbetet. Resultaten så här långt visar att både föräldrar och elever upplever att det operativa teamet erbjuder ett bra stöd. Som bilden ovan illustrerar så upplevs såväl skolan som socialtjänst göra sitt bästa för att stötta. Inte minst enligt eleverna själva.

Vi socialdemokrater yrkade därför vid senaste sammanträdet med Individ- och familjenämnden att arbetet ska utvärderas och ta ställning till om konceptet kan spridas till fler skolor. Jag är helt övertygad om att detta är framtiden.

Vi går till val på att utveckla det förebyggande arbetet så att Umeå ska hålla ihop. Det operativa teamet är ett lysande exempel på den typ av insatser som vi behöver mer utav. Dels att vi vågar tänka nytt, men att det sedan också finns pengar till att permanenta lyckade satsningar på barn och unga.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se