Vi har bara varandra. Välj ”tillsammans” före rädslan idag

Idag avgörs det. Socialdemokraterna i Umeå finns idag utanför vallokalerna och svarar om du har några slutgiltiga frågor innan det är dags att rösta.

Jag gick med i Socialdemokraterna för ganska exakt 25 år sedan. För mig var det ett beslut som mognade fram genom många års intresse för samhällsfrågor. Jag hade förstått att fackföreningarna och Socialdemokratin var de möjligheter vanliga människor hade för att göra sin röst hörd. De verktyg om man så vill som fanns för att omfördela från de rika och välbesuttna till folket.

Och en rörelse, arbetarrörelsen, med en ambition att inte endast lindra lidandet för de sämst lottade. Utan en högre strävan att lyfta alla människor, hela folket, gemensamt för att ge ALLA barn ett värdigt liv.

Jag var ofta arg på socialdemokratin. Jag tyckte Göran Perssons regering bedrev en högerpolitik och svek arbetarna. Men jag tvivlade inte på mitt partival. Och jag visste att det inte var Persson som hade alla lösningar. Jag behövde också göra mitt, för det handlar alltid om att gräva där man står.

Jag vet att den fackliga kampen och den politiska kampen är två grenar på samma träd. Jag vet också att berättelsen om arbetarrörelsen är en berättelse om kamp.

Ingenting som verkligen är värt något har kommit till utan kamp. Människor kommer aldrig få rättvisa och frihet om vi inte är beredd att tillsammans kämpa för det.

Hjalmar Branting sa en gång att arbetarrörelsens mål var att se till att människor nådde ”sina bästa stämningars längtan”.

Och så är det. Vi är en rörelse av vanligt folk, för vanligt folk. Och jag hoppas du idag sluter upp och röstar för ett Sverige där det bara finns ”VI”, och inte ”vi och dom”.

För egentligen handlar allting om den äldsta historien av alla. Ska vi falla in i rädsla och dela upp oss i vinnare och förlorare?

Eller ska vi orka se att människovärdet måste omfatta alla. Och att det kräver att vi även i svåra tider står upp för varandra och ser oss själva i varandra?

Idag avgör du. Jag hoppas du ser igenom tomma vallöften, lockrop och försöken att slå blå dunster i huvudet på dig. För sanningen är att vi bara har varandra.

Rösta på Socialdemokraterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se