Ingen statlig hjälp att vänta till socialtjänsten

Regeringen har nu lagt ribban för socialpolitiken. I dagens samhälle uttalar sig socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall(M) och vi får veta två saker:

  • Nya socialtjänstlagen fördröjs på obestämd tid
  • Kommunerna får inga ytterligare medel till det förebyggande arbetet.

Det här är oroväckande besked, särskilt som ministern menar i intervjun att det behövs inte mer medel till förebyggande arbete. ”Med förändrade arbetssätt” och ”omfördelning i kommunernas budget” så kan det förebyggande arbetet finansieras istället menar ministern.

Det här är en farlig utgångspunkt. Vad Sverige skulle behöva göra är istället tvärtom. Det behövs ett riktat statsbidrag till kommunerna för att orka hålla i och bygga ut socialtjänstens förebyggande arbetet och hålla i över tid. Jag är ingen förespråkare av riktade statsbidrag men i fallet kring socialtjänsten behövs detta för att inte drunkna i andra kommunala behov eller läggas på skattesänkningar i moderata kommuner.

Med ett fåtal miljarder skulle man kunna fördubbla socialtjänstens förebyggande insatser och lägga en grund för införande av den nya socialtjänstlagen. Då skulle kommunerna kunna muskla upp sitta samarbete med polis och skola för att bland annat möta gängkriminalitet och narkotikahandeln.

Regeringen vill å ena sidan att socialtjänsten ska besluta om fler LVU, kalla föräldrar till obligatoriska möten inom 24 timmar när en ungdom grips och i ökad grad agera brottspreventivt. Men några medel blir det å andra sidan inte. Det läggs på sänkta skatter istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se