Kristersson(m) förstår inte att kompetensförsörjningskrisen är systemhotande

God fortsättning får jag önska alla bloggläsare. Julen är över, det har hunnit bli år 2023 och nu trampar vi igång igen.

Statsminister Ulf Kristersson(M) gick ut i en debattartikel i Aftonbladet lagom till nyår och listade att Sverige befinner sig i ett kritiskt läge. Vid sidan av den pågående klimatkrisen så kunde statsministern identifiera tre ytterligare pågående kriser; gängkriminaliteten, energikrisen och säkerhetskrisen utifrån Rysslands invasion av Ukraina.

Låt mig börja med att säga att det är bra att statsministern är tydlig med de stora svåra tider som ligger framför oss. Att nyktert se vad man har framför sig och vidta korrekta åtgärder är bra. De identifierade områdena kan vi alla se och de kräver politisk handling.

Problemet med Kristerssons debattartikel är att han utelämnade en av de mest akuta kriserna, vilket är häpnandsväckande. Och då talar vi inte om välfärdens finansiering som också den kommer bli mycket ansträngt inom kort.

Utan statsministern sa inte ett ord om den gigantiska krisen i kommunerna just nu; kompetensförsörjningskrisen.

Kompetensförsörjningskrisen eller utmaningen som den ibland kallas fortfarande skulle definitivt ha nämnts av Kristerson. Detta är nämligen en samhällsomvälvande kris som det inte finns någon enkel lösning på och som sakteliga håller på att växa till orkanstyrka.

Bakgrunden är att det saknas folk då andelen i arbetsför ålder minskar då 80 år och äldre ökar. Inom de 10 kommande åren så kommer välfärdens behov av personal för att framförallt ta hand om våra äldre att behöva öka kraftigt. Bilden nedan illustrerar vad det handlar om, i praktik måste andelen av befolkningen som arbetar i välfärden fördubblas:

Problemet är att ska detta gå ihop med nuvarande lagstiftning så kommer i princip all arbetskraft som når arbetsmarknaden behöva gå till välfärdsyrkena. Det innebär att näringsliv, universitet och så vidare inte kommer att få någon arbetskraft alls, vilket är inte ett särskilt troligt scenario.

I kommuner och regioner pågår en ojämn kamp med att parera detta. Digitalisering pågår men kommer inte lösa detta. Tomma schemarader gör att kvarvarande personal får jobba för två, vilket inte är hållbart i längden. På sjukhusen stängs avdelningar ned, för att det inte finns sjuksköterskor. Kommuner och regioner får viten från arbetsmiljöverket för att de inte har fler lärare eller akutpersonal i vården. Kristerssons kamp mot gängen kommer halta betänkligt när polis och socialtjänst inte kan rekrytera.

Så vad är Kristerssons lösning på detta?

Ja som vi sett så ser han överhuvudtaget inte det här som en kris. Han lever i föreställningen att kompetensförsörjningen är på sin höjd ”besvärlig” men förstår inte att det handlar om ett krisläge som kommer förvärras.

Hela TIdöavtalet med eftergifterna till Sverigedemokraterna är fullt av åtgärder för att strypa arbetskraften som finns här på permanenta uppehållstillstånd och förhindra arbetskraftsinvandring. Välfärden får dessutom stå tillbaka ekonomiskt då sänkningen av bensinskatten med 14 öre går före. Lägg också på detta slakten av arbetsmarknadspolitiken som gör det svårare med omskolning av personal.

Problemet för kommuner och regioner är att även om man kan förbättra villkoren för personalen(vilket är nog svårt, då regeringen skär i välfärdens finansiering i statsbudgeten) så räcker inte arbetskraften till. Ponera att en kommun genom stora satsningar på personalfrämjande åtgärder lyckas behålla sin personal på bekostnad av grannkommunernas bemanning – vart lämnar detta välfärden i för skick på totalen om 10 år?

Och framförallt hur ska samhället kunna fungera om olika delar inte kan utföra sin uppgift? Då fungerar inte de välfärdssystem som vi byggt upp. Och då hjälper det föga att arbetsmiljöverk och Inspektionen för vård och omsorg kommer rikta kritik mot kommuner och regioner, för vad ska de göra. Vi har redan sett den typen av tendenser i Kiruna och Östersund.

En minister som sent vaknat men åtminstone börjar förstå vidden av detta är sjukvårdsminister Acko Ankarberg(KD). I dagarna har hon gått ut med att det behövs en nationell handlingsplan kring kompetensförsörjningen. Och det brådskar. Det har ministern alldeles rätt i.

Ankarberg och hennes kollegor har dock några månader tidigare surrat sig själva vid masten vid Tidöavtalet. Som det ser ut nu kommer därför kommuner och regioner åtminstone ytterligare få möta denna kris själva, utan den nationella nivån. Vi tappar tid, som vi inte har.

Ankarbergs viktigaste insats i detta läge blir på kort sikt nog istället att informera statsministern om hur kritiskt läget är. Landets statsminister behöver förstå situationens gravitet och börja vidta åtgärder.

5 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Detta är den absolut bästa och samtidigt alarmerande sammanfattningen av den s.k. kompetensförsörjningskrisen som jag någonsin läst. Det är dessutom en kris som snarare förvärras genom Tidöavtalet än möts på ett erforderligt sätt.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Tack Karl-Gustav. Detta är skarpt läge och ingen lösning finns rakt upp och ned. Jag tror man kanske ska börja titta på samordningar brett mellan huvudmän för att hitta nya sätt att utföra välfärd. Blir det riktigt skarpt så kanske man ska fundera på civilplikt i omsorgen för 18-åringar när vi börjar bygga ut totalförsvaret.

  2. brorson

    Det här inlägget är den nya årets goda nyhet. Inte för att du har rätt i allting, som du skriver. Kanske du har det. Men det har jag svårt att bedöma .Utan för den hyfsade debattstilen. Till skillnad mot alla som beskyller den nya regeringen för medvetna lögner under valrörelsen, skriver du att Kristersson ”inte förstår”. Och dessutom förklarar du utförligt vad du inte anser att han förstår. Även om din problembeskrivning är riktig, vilket jag tror att den till stora delar är, kan man fundera på om det även finns andra lösningar än de, som du tycks föredra. Jag hoppas att moderaterna och andra regeringsföreträdare läser och lär sig. Och förklarar varför de anser att deras lösningar är bättre än dina. Alltså en bra början på ett förhoppningsvis givande samspel mellan de nya makthavarna och den ny oppositionen.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Tack brorson för ditt inlägg. Hittills finns ingen lösning på detta så helt klart kan det vara så att både höger och vänster hittar vägar. Det viktiga är att vi börjar ha en gemensam syn på vad vi står inför. Det saknas tyvärr idag och det måste vi få till först.

  3. Robin

    Lägg till problemet med behovet av praktiktjänster för sjukvården. Med ”det fria valet” så kan företag ta russinen ur kakan, men så fundamentala saker som praktikplatser för att säkerställa kommande personal, det ska ”det allmänna” stå för. Då ”det allmänna” krymper är det allt svårare med praktik vilket försvårar att få färdigutbildad personal. Detta löser man genom att köpa än mer privata alternativ till överpriser, och karusellen är igång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se