SD är ett direkt hot mot svensk välfärd

SD är ett direkt hot mot Sverige och svensk välfärd. Vi såg sabotaget av NATO-ansökan och i Ekots lördagsintervju uppger nu arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson(L) att det ”kärvar” i samtalen med SD om arbetskraftsinvandringen.

Att SD kan vara så fruktansvärt okunnigt som parti och inte begripa att vi står mitt i en enorm kompetenskris som kommer att krascha sjukvård, omsorg och skola om inget görs. Arbetskraftsinvandring är nödvändig och den ska självfallet göras till avtalsenliga villkor och löner.

Istället prioriteras främlingsfientlighet som gör att svenska arbetare som redan idag saknar arbetskamrater kommer få jobba dubbelt eller trippelt till sämre villkor. Vem orkar det?

Johan Pehrsson och LIberalerna förtjänar inte heller något beröm som gjort sig beroende av detta parti.

22 kommentarer

  1. Johan

    I Västerbotten är sjukvården redan kraschad det har det sossestyrda Region Västerbotten sett till och nu tror man tydligen att man skall lösa den eskalerande sjukvårdskrisen genom att bygga nya laddstolpar. Är man ens seriösa, jag börjar tvivla.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Svaret på bloggens premiss att parti X är galet för att de driver förslag 1 kan väl knappast vara att parti Y är dåligt för att de drivit förslag 2. Testa att bemöta med varför parti X har rätt istället.

      • Johan

        Har du missat att man är på väg att lägga ner BB i Lycksele och att patienter ligger i korridorerna på NUS och att Västerbotten har Sveriges längsta vårdköer

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Ingen håller på att lägga ned BB. Samtliga partier är överens om att BB ska räddas. (S) gick dessutom till val på att klara tre sjukhus.

          Men det vi ser även här är det jag talar om. Delvis är detta ett resultat av demografin där det inte finns nog med personal att få tag på. Titta på NUS, det finns inte sjuksköterskor nog att bemanna alla vårdavdelning. Och innan din ryggmärgsreflex nu kickar in och du kastar dig över tangentbordet för att skriva ”ja men höj villkoren då jäkla sossar” så är grundproblemet att det finns för få i arbetsför ålder totalt. Dvs om vården ger samtliga arbete så finns inga att anställa i kommunen och i näringslivet.

          Så illa är det här uppe i Västerbotten. Och inte blir det bättre av att ett främlingsfientligt dårparti tagit regeringen som gisslan.

        • Per-Anders Kask

          Är det inte vad Andreas påpekar, tycker du?

          Det finns på tok för lite tillgänglig personal inom vården och för att kunna fortsätta ge en bra vård och drägliga arbetsförhållanden krävs mer arbetskamrater, till de som jobbar inom vården och i det läget börjar regeringen med SD att prioritera att inga undersköterskor öht kan komma hit som arbetskraftsinvandring, då man vill införa ett inkomsttak på 33 000 kr och jag tror ingen undersköterska tjänar 33 000 kr.

          Dvs då blir det så att det kommer att saknas personal, personal får jobba häcken av sig och avdelningar riskerar att stängas.

          Det blir lite korkat att i ett läge, där det råder personalbrist, utestänga arbetskraft, endast pga att man prioriterar främlingsfientlighet, eller vad tycker du?

  2. Johan Eriksson

    Det är inte bara sjukvården som redan kraschat. Skolan går på knäna, psykvården fungerar uselt, äldreomsorgen lika så. Polisverksamheten är under all kritik osv. osv….Att låtsas som att verksamheterna är på väg att krascha är ju att leva i förnekelse. Det är uppenbart att det är politiken som bedrivits under de senaste 10-20 åren som är orsaken till att allt redan kraschat. Alltså sossepolitik. Lite självkritisk kan du väl vara Andreas? Att skylla på SD är rent patetiskt. Sossarna fortsätter med främlingsfientlighetssnacket. Kom med något nytt. Regeringen och SD har kommit överens om att utgångspunkten för arbetskraftsinvandring ska vara att arbetstillstånd bara ska beviljas om det arbete till vilket arbetskraftsinvandring sker har en lönenivå motsvarande medianlönen, vilket är runt 33000:-. Nu vill liberalerna plötsligt se undantag för vissa arbetsgrupper, typ bärplockare, diskare, städare, undersköterskor etc. med en nivå runt 13.500-:. Gränslös arbetskraftsinvandring för låglönejobb kommer utnyttjas med ex. lönedumpning som följd vilket kommer leda till mer utanförskap och sociala problem. Vi behöver knappast mer av det, eller? Det är också högst osolidarisk mot de som redan bor i landet och som behöver dessa jobb istället för att ta hit människor från andra sidan jorden och det har INGET med främlingsfientlighet att göra. Du och sossarna försöker plocka billiga poäng. Tänk lite längre.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Tja vad tror du om att de 140 miljarder+ som regeringen Reinfelt med stöd av SD från 2010 genomförde har haft för betydelse? Om du skär bort 140 miljarder från välfärden så blir den sämre. Där har du en viktig anledning till att välfärden går på svältdiet.

      Arbetskraftsinvandringen ska ske till kollektivavtalsenliga löner. Det Liberalerna försöker göra är som du skriver att utmana kollektivavtal medan SD å sin sida inte har något annat intresse än att stoppa invandringen. SD försöker förutom detta med att stoppa människor att komma hit konvertera 300,000 permanenta uppehållstillstånd till tillfälliga uppehållstillstånd, lycka till att försörja välfärden med det när folk i arbete tvingas hem. Migrationsministern från Moderaterna har börjat upptäcka att detta inte var så smart och försöker nu få till undantag i Tidöavtalets skrivningar.
      Den här politiken krockar stenhårt med den verklighet som kommun- och regionpolitiker står inför.

      Krisen för välfärden kommer bara eskalera med den här förda politiken. Det är som att se Titanic i slowmotion mot isberget. Och du behöver inte tro mig om du vill, verkligheten kommer ikapp ändå. Idag är 25% av alla i arbetsför ålder sysselsatta i välfärdssektorn. Den siffran behöver öka till 50% 2032 för att klara äldreomsorgens expansion. Lycka till att klara det och försörja näringslivet med den här politiken.

  3. Johan Eriksson

    Varför publicerar du inte min kommentar?? Var det något fel på den eller kan du inte bemöta den? Detta är ännu en gång i raden som du väljer att inte publicera kommentarer som du tycker är fel. Du är en märklig politiker som inte vill debattera och när du väl gör det är det inte imponerande. I detta fall använder du dig av uttryck som ”dårparti, rasistiska och främlingsfientliga” för att beskriva dina politiska motståndare. Jag skulle tro att majoriteten av medborgarna som röstar på SD tidigare röstat på S. Alltså gamla anhängare av dig och ditt parti. Så..hur är din plan för att vinna tillbaka dessa väljare? Att kalla dem för dårar och rasister? Lycka till med det.
    Du skriver också att ett ”främlingsfientligt parti” tagit regeringen som gisslan. Det är väl ungefär som när miljöpartiet, som för övrigt är ett radikalt och extremistiskt parti (eller klan som deras språkrör kallar partiet för), tog socialdemokraterna som gisslan under de två föregående mandatperioderna.
    Förresten, du skriver också att SD är ett direkt hot mot Sverige i och med ”sabotaget av NATO-ansökan”??? Vilket sabotage. Jag och många fler skulle nog säga att S är ett hot mot svensk säkerhet. Det har ju blivit uppenbart i och med Botkyrkahärvan, vilket säkert bara är toppen av ett isberg inom S.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Varför jag inte publicerar din kommentar? Tja kan ju bero på att jag inte är in på bloggen ständigt och jämt och modererar. Ibland är det dessutom väldigt många kommentarer att moderera och jag hinner inte med allt på en gång. Den här gången hade en mass-spamning dessutom skett.

      Jag ser att du skrivit en kommentar för mindre än 24h sen och får den nu publicerad tillsammans med denna som väntat, i strax under 12h.

      Till ditt inlägg; Nej jag kallar inte människor som röstar på SD för dårar. Däremot så för SD en politik som kommer att slå sönder svensk välfärd. Man gör i princip alla fel som går i att möta kompetensförsörjningskrisen. Man kommer inom kort börja förstå hur illa situationen är, men fram till dess kommer den främlingsfientliga politiken fortsätta ställa till det för kommuner och regioner.

      Vad gäller SD som säkerhetshot så är det ju inte bara jag som kritiserat SD-företrädare för det utan även Sveriges statsminister, som menar att Jomshofs agerande skadat Sverige.

      • Drutten

        Andreas alla vet att det är f d S väljare /arbetare som till stor del nu idag röstat så att SD sorgligt nog är så stora som de är idag och vid valet. Det tror jag inte är många som säger emot. Folk kände sig svikna av S, de f d kärnväljarna alltså. Hade S lyckats behålla dessa väljare så hade S varit ett parti över 50% idag.
        Och vad gäller välfärden så är höger och vänstersidan, C inräknat, lika goda kålsupare när det kommer till vår krakelerade välfärd. Men lika fullt skyller båda sidor allt elände på varandra och när man väl vinner val så händer mycket lite. Detta gäller båda sidor. Det är ta mig tusan ingen som helst ransakan av sig själv som parti. Kan S bättre än idag? Tror inte det då man ser och hör på partitopparna i Stockholm idag. Och inte blir man gladare när man ser och hör höger sidan heller. Tur att det finns röstsedlar för blankröster att ta till.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Den här bloggen handlar om hur SD genom att göra helt fel åtgärder förvärrar kompetensförsörjningskrisen, men på något sätt lyckas du få det till att handla om (S) och att folk känner sig svikna. Bemöt inlägget istället och förklara varför jag har fel. ”Whataboutism” imponerar inte.

          • Drutten

            Du har fel och det ärdärför S inte sitter på statsministerposten. I allafall ansåg majoriteten det vid senaste valet. Whataboutism….hahahaha

          • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

            Du fick ytterligare en chans och klarade inte att bemöta inlägget. Dina argument i det senaste inlägget var:
            1. Du har fel
            2. Eftersom du har fel så sitter inte (S) på statsministerposten

            Tämligen svagt i en objektiv bemärkelse må jag säga.

  4. Johan Eriksson

    Jag är inget fan av alliansregeringen om du trodde det. Jag antar att de röstade på en budget som de ansåg vara den bästa av två onda ting. Du slänger fram siffror som du vill att jag ska köpa. Under Fredrik Reinfeldts ledning skapades de Nya moderaterna och partiet gjorde en kraftig vänstergir vilket gjorde att skillnaden mellan de båda alternativen inte var så stora dom du vill hävda. Däremot hävdar jag att det knappt var och är några skillnader mellan ex. M och S inom många politikområden. Skillnaderna gentemot ex S, M och SD har också blivit än mindre under den senaste valrörelsen då flera partier signalerat för en hårdare migration- och integrationspolitik. Jag skulle säga S och SD har mer gemensamt än vad vill erkänna.
    Jag tror heller inte att välfärden räddas genom att ta hit fler människor. Vi har en arbetslöshet på drygt 7%, alltså typ 370.000 personer. Vi kan använda oss av dessa innan vi tar hit fler från andra länder, ex min son. En arbetslös 20-åring som inte blir anställd trots otaliga ansökningar inom ex välfärden. Bara för att vi tar hit människor betyder ju inte att alla får jobb. Allt beror ju på vem som kommer hit. Alla är ju inte anställningsbara.
    Förövrigt har vi redan krockat med Titanic. Du verkar ju mer vara yrkespolitiker som har detta som jobb istället för att för att agera som en förtroendevald bör. Man kanske inte ska sitta på sin post på livstid. Jag vet inte vad du har för verklighetsförankring, men jag arbetar inom skolan i en S-styrd kommun och det enda jag och mina kollegor får tampas med är nedskärningar. Säg en välfärdssektor som blomstrar? Du kan inte skylla tillståndet i Sverige, nationellt, regionalt eller kommunalt på SD. Det är S som styrt Sverige i typ 100 år. SD har suttit i riksdagen i 12 år.
    Anledningen till att jag frågade varför du inte publicerade min kommentar var för att jag såg att du publicerade en annan kommentar långt efter att jag skrivit min. Nåväl. Tack för att du gjorde det.
    Du säger att du inte kallar människorna som sympatiserar med SD för dårar och rasister däremot partiet. Ett parti består väl av människor så indirekt kallar ju du dessa människor för just dårar och rasister. Du får vrida och vända på det hur du vill, men så är det och så uppfattar väljarna det.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det är inte jag som slänger fram siffror, utan de finns väl beskrivna i utredningar samt av kommuner och regioner. Situationen är kritik. Ditt svar på det är att ifrågasätta mitt underlag och framförallt skylla på sossarna. Men nu styr inte Socialdemokraterna detta land utan det gör regeringen Kristersson. De har gjort sig beroende av ett främlingsfientligt parti som i dagsläget gör alla fel som går och förvärrar krisen. Jag har ingenstans anklagat någon väljare för detta utan varit tydlig med att detta parti agerar ytterst oansvarigt.

      Det är sant att det finns regioner som fortfarande har en viss arbetslöshet. Men de kommuner som möter kompetensförsörjningskrisen head on just nu i norr som Västerbotten, där är arbetslösheten snarare 3%. Det innebär att det varken till industrin eller offentlig sektor finns tillräckligt med händer att möta den här krisen. Även arbetslösheten söderut kommer minska i takt med att krisen förvärras och den arbetskraftsreserv som finns kommer inte räcka till.

      Anledningen att Sverige måste agera resolut nu är för att gör vi inte det så kommer ordinarie personal slitas ut i vården och omsorgen där de får jobba allt hårdare för arbetskamrater som inte finns. Slås den personalen ut så förvärras problem ytterligare.

  5. Johan Eriksson

    Alltså..jag tror vi har svårt att mötas i denna fråga. Du menar att SD har fel strategi för att komma till bukt med kompetensförsörjningen. Jag menar att deras politik är bättre än S-politik. Man kan ju ha olika åsikter om detta.
    Men jag menar att S inte per automatik alltid sitter på de bästa lösningarna för allt och alla. I så fall hade tillståndet i landet inte varit som det är. Ja, jag skyller på S eftersom det är ditt parti som styrt majoriteten av alla mandatperioderna de senaste årtiondena. Att borgerliga partier innehaft regeringsmakten 6 år på 70-talet, 3 år på 90-talet och 8 år 2000-talet gör varken till eller från. För det första är det för kort tid för att hinna förändra i grunden och för det andra är det, som jag nämnt tidigare, ingen större skillnad på partierna. Åtminstone inte i dagsläget. Skillnaderna är ytterst små och knappt märkbara, vilket för övrigt är sorgligt. För att klara kompetensförsörjningen ex. i skolan och i vården behöver man göra dessa yrken mer attraktiva. Utbildningarna behöver förändras och lönerna behöver kraftigt höjas. Förstahandsväljarna till vård- och omsorgsprogrammen har minskat radikalt de senaste årtiondena. Genom att ge statliga bidrag, när och där det behövs, till regionerna kan dessa bli attraktivare som arbetsgivare bland annat genom höjda löner och bättre arbetsvillkor. Nu kommer du att säga att om lönerna ska höjas behöver vi har mer och högre skatter. Fine, om dessa skatter verkligen går dit som de är tänkt att göra, alltså riktade skatter som gör att pengarna hamnar på rätt post och inte går till dravel som genusstudier och jämlikhetscertifiering. SD är inte heller ett skattesänkarparti. Se där, en likhet mellan S och SD. Som sagt låt oss använda oss av människor vi redan har först och främst.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      SD har tyvärr helt fel strategi och all form av passivitet eller fel analys förvärrar dessutom krisen, då personalen redan idag behöver arbeta dubbelt för kollegor som inte finns. Lämnar de finns inga nya kollegor att hämta vilket gör oss än mer sårbara.

      Vad Sverige behöver är en gemensam krismedvetenhet. Det är bra att du pekar på bättre villkor för det behövs, men den kalla sanningen är att det hjälper inte. Det fattas konkret människor atr utföra de arbeten som behöver göras. Om vården lyckas locka med bra villkor rekrytera sitt behov så saknar polis och näringsliv det istället. Vi behöver alltså antingen få fler händer att utföra de arbeten som behöver göras eller minska det som ska göras. Och så här långt har ingen instans, inget parti eller någon myndighet något svar på hur detta riktigt ska gå till. Så vi har definitivt ingen lösning i sikte varken från (S) eller något annat parti. Jag har föreslagit civilplikt i omsorgen för att skydda åtminstone de mest utsatta i en prioritering av arbetskraften.

      Det är den bittra sanningen. Och om du tänker efter Johan så finns inget rimligt skäl eller partitaktiskt motiv för mig att säga det här. Men som ansvarig för de människor som har det svårast är det min och nämndens ansvar att berätta hur läget är. Det är inte ett lätt budskap att ta till sig, och med tanke på att inte ens regeringen riktigt förstått det här så finns inte krismedvetenheten ännu. Du behöver inte heller tro mig, men kom ihåg att vi hade denna dialog de närmsta åren, för Sverige kommer behöva ta väldigt svåra beslut framöver. Och viktigt att säga, det är inte SD:s fel eller något annat partis fel, möjligtvis kunde regeringar av olika färg ha jobbat för en bättre beredskap. Men orsaken är demografi och den är ingen fel, däremot är vi ansvariga för hur vi agerar när vi fått veta hur det ser ut.

  6. brorson

    När jag såg rubriken tänkte jag först att det handlar om SD-stöd till minskade ”bidrag”. Har inte sett något exempel på det. Sedan tänkte jag att det handlar om utvisning av personer med permanenta uppehållstillstånd och jobb i välfärden. Men att det skulle föreslås i Tidö-avtalet är en direkt lögn. Vad handlar det då om?.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det står tydligt i Tidöavtalet vad man vill göra med permanenta uppehållstillstånd. Står inget om undantag där eller att det enbart gäller asylsökande. SD kommer förmodligen tvingas på reträtt i den här frågan då samhällsstörningarna skulle bli för stora om befintlig arbetskraft skulle riskera att behöva lämna landet om man gör om i uppehållstillstånden.

      • brorson

        Eftersom jag inte vill beskylla dig för medveten lögn, tror jag att du inte har läst Tidö-avtalet eller att du har läst något, som någon annan har ljugit ihop. Det ligger ett falskt Tidö-avtal på nätet. Har du läst det? Så här står det i det verkliga Tidö-avtalet, sid 34:

        ”Asylrelaterade uppehållstillstånd ska vara tidsbegränsade och institutet PUT ska utmönstras
        till förmån för ett nytt system som utgår från berörd invandrares skyddsstatus.
        En utredning ska se över under vilka förutsättningar befintliga permanenta uppehållstillstånd
        ska kunna omvandlas, till exempel genom att med en tidsfrist ge berörda
        uppehållstillståndsinnehavare realistiska möjligheter att erhålla medborgarskap. Sådana
        förändringar ska ske inom ramen för grundläggande juridiska rättssäkerhetsprinciper. ”

        Det som nu diskuteras mellan Tidö-partierna är alltså ingen reträtt från Tidö-avtalets skrivning. Vem har ljugit för dig?

  7. Johan Eriksson

    Så hur gör vi då för att få människor att flytta till norra Sverige, oavsett om de är födda i Sverige eller inte? Det kommer ju att behövas ca 100.000 nya invånare i Norr-och Västerbotten framöver. Vi har ju ca 400.000 arbetslösa i landet redan så 100.000 av dessa borde ju kunna flytta hit? Arbetslösheten bland utrikesfödda är också väsentligt högre än bland inrikes födda. Enligt SCB uppgick arbetslösheten bland utrikesfödda till 19,5 procent under fjärde kvartalet 2021. Vad är det som säger att vi inte kommer att spä på den siffran? Som sagt det handlar också om vilka som kommer hit. Alla är inte arbetsföra. Det måste ju komma hit familjer och inte 100.000 singlar. Batterifabriken i Skellefteå behöver ytterligare 3-4000 medarbetare. Människor finns ju i landet, men hur ska du få dem hit och sedan få dessa att stanna? En av tio personer av de asylsökande som kom under flyktingkrisen 2015 hade jobb efter två år i landet enligt SCB. Hur många av de som kom till Åsele, Vindeln och Norsjö finns kvar i dessa kommuner? Sverige behöver införa en riktig arbetsmarknadsprövning av arbetstillstånd för att förhindra att arbetsgivare importerar billig arbetskraft i yrken som kräver liten eller ingen utbildning. Många mindre kvalificerade arbeten kan utföras av de hundratusentals arbetslösa som redan bor i Sverige. Om det kommer fler finns ju risk för att de hamnar i utanförskap och vad är det som säger att de vill bo i norra Sverige. Det är kanske mer lockande att bo i större städer om man är van vid det. Det handlar om villkor för att locka människor att stanna Löner och arbetstid. Billigt boende och billigare att transportera sig långa sträckor som det är här uppe. Lägre skatt kanske. Betala utbildningar?

  8. Johan Eriksson

    Angående bättre villkor och att det saknas folk i olika verksamheter. Jag arbetar ju som lärare och vem f-n..ursäkta språket, vill bli lärare nuförtiden. Det saknas ex. just nu ca 23.000 legitimerade lärare i grundskolan och många fler kommer behövas anställas i framtiden. Hm…konstigt. Lönerna motsvarar inte direkt 5 års universitetsstudier för att bli gymnasielärare. Dom suger. Arbetsbördan bara växer trots löften från bla. tidigare utbildningsminister att ”lärare måste få vara lärare och göra det som de är utbildade för”.
    Nu är man ju typ allt i allo. Dessutom får man ju knappt säga åt en elev att ta bort mobilen utan att den blir kränkt och man har en anmälan på sig. En skola fick ju nyligen stänga pga av ett antal elever fick härja fritt i skolan. En annan lärare fick sparken för att han inte agerat utifrån det ”lågaffektiva bemötandet” som som drar fram som en ny slags religion i landet som man slaviskt måste följa och som för övrigt också härjar i samhället.
    Läraryrket måste bli ett attraktivt yrkesval om det ska bli mer ”händer” (som du kallar det) där. Det handlar om löner, lönestrukturer och ARBETSVILLKOR. Det hjälper inte att fler flyttar hit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se