DN skriver om Umeå

Inte varje dag man är citerad på Dagens nyheters förstasida. Tidningen lyfter fram Umeå som en föregångare på hur man kan förhindra att skjutningar och utsatta områden uppkommer. Man frågar sig vad Umeå gjort som andra inte gjort?

Det finns naturligtvis ingen mirakelmedicin. Men vi har god samverkan mellan olika aktörer, en god stadsplanering och många engagerade medborgare i föreningslivet och ideell sektor. Lägg till det att vi är en kommun som satsat mycket på fritid och kultur och det förebyggande arbetet.

Jag är ingen stor förespråkare av riktade statsbidrag men vill man bekämpa brottslighet så behöver Sverige tänka om. Problemet idag är att kommuner och regioner är så hårt pressade av ekonomin att de inte har råd att upprätthålla förebyggande insatser och tidiga insatser över tid. Här kan staten göra skillnad.

Som jag tar upp i artikeln så skulle ett statsbidrag på 40 miljoner kronor till Umeå kommun fördubbla det förebyggande arbetet som socialtjänsten bedriver. Det skulle innebära drygt 4 miljarder för Sverige totalt och gå i linje med en mer förebyggande socialtjänstlag.

Om man från statligt håll dessutom villkorar detta statsbidrag till att kommunerna ska bygga upp tidiga insatser i samverkan mellan socialtjänst, skola, polis, region, näringsliv och ideella aktörer så börjar vi se hur en basstruktur kan börja byggas upp som håller över tid. Och även om 4 miljarder är mycket pengar så är det betydligt billigare och smartare att arbeta förebyggande med tidiga insatser.

5 kommentarer

 1. Villy Hansen

  Se även upp för högernationalisternas mest använda lösning på kriminalitet om att ”skicka ut dem”, göra det svårt för dem att komma hit, hårdare tag, visitationszoner, med mera känt får en rättsosäker uppgörelse.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Umeås modell är ett starkt förebyggande arbete. Det har visat sig vara en framgångsrik modell som vi fortsätter förstärka.

 2. brorson

  Hur många poliser har Umeå avsätt till kraftsamlingen mot brottsligheten i Stockholm? För ett par år sedan var Malmö det framgångsrika exemplet, som hade dränerat övriga Skåne, Blekingen och södra Småland på poliser, med följd att brottsligheten där växte lavinartat. Men nu har nya gäng etablerat si i Malmö. Sundsvall verkar för närvarande ligga vid nordgränsen för kriminella i Stockholm, när de söker nya jaktmarker med mindre polistäthet än på hemmaplan, Umeå nästa?

  Är inte socialtjänsten till för laglydiga fattiga? Eller bara för personer, som hotar med att begå nya brott, om de inte får vad de begär? Skapar man inte ett skuggsamhälle genom att dölja vilka de är, som gör så? Perfekt om de har rest in i Sverige som papperslösa…. Du verkar då ha samma syn på socialtjänstens uppgifter som Moderaterna, som vill göra om socialtjänsten till en repressiv myndighet vid sidan av polis, domstolar och fängelser.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Samma syn som Moderaterna? Dumheter. Medan vi har en tydligt politik att möta varje polisiär åtgärd med förebyggande satsningar så har vi en regering som vill göra om socialtjänsten till polisiär enhet. Tycker du ska ta och läsa min blogg så kommer du se detta.

   • brorson

    ”… möta varje polisiär åtgärd med förebyggande satsningar…” Ska socialtjänsten driva fängelser? Ska socialtjänsten driva in böter från brottslingar, som har dömts till bötesstraff i stället för att betala ut bidrag till fattiga? Eller menar du att straff inte är en förebyggande insats mot nya brott? Kanske inte med de omtalade svängdörrarna på fängelserna. Du tänker i precis samma banor som Moderaterna. Eller tror du att språkförskola för två-åringar hindrar dem att begå brott, när de har blivit tio år äldre? Avhåller dem från att ta emot bjudknark från äldre kamrater, som kommer att kräva tjänster som betalning för knarket, när de blivit beroende?

    Och nu vill du att lärare och socialtjänst, som fått kännedom om sådana transaktioner, ska hålla käft?! Till och med om de själva blir trakasserade och hotade? Ett tjänsteåliggande för anställda inom socialtjänsten att tåla att bli utpressade av kriminella, som inte ens har rätt att vistas i Sverige?

    Medan laglydiga fattiga inte har råd med mat till sina barn. För så är det i många av Sveriges kommuner p.g.a. snäva budgetramar, Men det vet du kanske inte, eftersom du själv sitter på toppen av en pyramid?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se