Agnarna skiljs från vetet

Sven-Otto Littorin(m) och Ulrica Schenström(m). Bild: Omni

Den närmsta tiden kommer agnarna skiljas från vetet. Vilka är de verkliga demokraterna i vårt land och vilka är beredd att bli medlöpare till auktoritära tendenser och diktatur.

SD-patrasket och medlöparna i regeringen är tydliga med att man är beredd att lagstifta med enda syftet att skada oppositionen. Detta markerar en tragisk vändpunkt i svensk demokratisk historia och en attack på den liberala demokratin.

Lögnerna är så dåliga att man inte ens bryr sig om att ljuga trovärdigt. Därav blir man tyst. Som författaren Tony Johansson konstaterar är detta med lotterier bara ett svepskäl. Hela syftet är att tysta politisk opposition.

Tidigare statssekreterare Ulrica Schenström(m) och tidigare arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin(m) sällar sig nu till den liberala demokratins försvarare. Schenström gör en återblick:

”Jag arbetade för Moderaterna nationellt som politisk handläggare och sedermera pressekreterare inför och efter valet 2002. Det var ett katastrofval för oss. Partiet förlorade många mandat och därmed betydande intäkter. Därmed skulle många partitjänstemän bli av med jobbet.

I det läget sträckte vi ut händerna till våra huvudmotståndare – ärkefienden Socialdemokraterna – med en vädjan om hjälp. Resultat blev att partistödssystemet justerades, vilket mildrade konsekvenserna för Moderaternas del. Socialdemokraternas motiv var för oss inte helt klara, men kanske handlade det om insikten av att det är viktigt med en fungerande opposition. Poängen är att vi hanterade detta i samförstånd.

Efter valet 2006 blev jag statssekreterare i statsrådsberedningen. Det är ett uppdrag där man snabbt lär sig att landet är viktigare än den politiska egennyttan. Det innebär att en fungerande dialog mellan statsministerpartiet och det ledande oppositionspartiet är angelägen. Även om man är varandras huvudmotståndare, har man ett gemensamt intresse av att landet fungerar och går att styra. Detta är också en förutsättning för att kunna leda landet på bästa sätt genom stora kriser. Som under räntekrisen 1992, pandemin eller Nato-processen.

Att reta sig på sossar är och var vardag för Moderater. En tanke som däremot aldrig föll oss in, var att använda regeringsmakten till att ”straffa” våra politiska motståndare eller göra det svårare för dem att vinna nästa val. Visst ville vi vinna nästa val. Men det ville vi göra utifrån vår politik och våra politiska framgångar. Moderaterna gjorde också sitt bästa val någonsin 2010. En effekt av Nya Moderaternas reformarbete och hanteringen av finanskrisen.

Just nu känns detta som längesedan. Förra veckan signalerade regeringen att den ville förbjuda politiska partier att sälja lotter. Regeringsföreträdarnas argument var svävade och varierade. De enda som var raka och ärliga var Sverigedemokraterna. Syftet är att slå sönder Socialdemokraternas ekonomi. Det vanligaste motivet från företrädare för regeringspartierna var att det handlade om att lotterilagen skulle vara skräddarsydd och anpassad just för Socialdemokraterna. Ett nonsensargument då lotterilagen ser exakt likadan ut för alla ideella föreningar och organisationer.

De aktörer som är störst på denna marknad är idrottsrörelsen genom Bingolotto samt Postkodlotteriet. Om det vore lotteriföretagens försäljningsmetoder eller risken för spelmissbruk som var anledningen, hade regeringen kunnat tillsätta en utredning för att titta på spellagstiftningen i stort, inte enbart partilotterierna.

Jag brukar dra mig för att göra historiska liknelser med perioder där auktoritära regimer dominerande eller i dag med länder som Polen, Ungern eller Turkiet. Men det som nu föreslås drar tankarna till regimer som medvetet använder regeringsmakten för att försvaga och ytterst besegra sina politiska motståndare.

Att Sverigedemokraterna är öppna för en sådan strategi förvånar tyvärr inte. De gör bara som sina förebilder. Att regeringspartierna väljer denna väg är däremot anmärkningsvärt, och jag hoppas de tänker om.

För övrigt har Moderaterna startat ett partilotteri utifrån argumentet att det är bättre att partiet finansieras med lottförsäljning än med partistöd.

Om olika regeringar använder sig av de maktmedel som står till förfogande för att försvaga oppositionen, så kommer den redan sköra demokrati försvagas och polariseringen stärkas.

Grundregeln i en fungerande demokrati är att alla partier vet att de kan förlora ett val, men att de alltid får en chans nästa gång. Systemets legitimitet utgår från att de partier som för tillfället har makten inte använder den för att underminera eller krossa oppositionen – eller i värsta fall kastar dess företrädare i fängelse.

För vad kommer att hända nästa gång Socialdemokraterna vinner valet om maktfullkomligheten får fritt spelrum. Kommer partiet då att verka för att förbjuda näringslivsorganisationerna från att finansiera borgerlig opinionsbildning? Blir det en kapprustning i att skada motståndarna är det bara är kreativiteten som sätter gränser för hänsynslösheten.

Någon kan undra varför en gammal moderat värnas sossarnas lotterier. Det gör jag inte alls.

Däremot värnar jag en samhällsmodell – den liberala demokratin – där regeringar inte skadar oppositionen utan försöker bli återvald på egna meriter. Där viktiga och demokratiskt känsliga frågor – som exempelvis partiernas finansiering – avgörs i brett samförstånd. Detta var länge en borgerlig hållning. Jag hoppas de borgerliga partierna hittar tillbaka dit.”

Sven-Otto Littorin(m) och Ulrica Schenström(m) visar att de försvarar den liberala demokratin som sanna demokrater gör. Det hedrar dem och de ska därför lyftas fram.

8 kommentarer

  1. Torbjörn Jonsson

    Det mest skrämmande i frågan om det kommande förbudet för politiska lotteriflrsäljningen är att ni sossar inte ens erkänner det skamliga beteende ni haft genom att bedriva lottförsäljningen under så många år.
    Ingen tror att ni är så ignoranta att ni inte förstår det felaktiga i att lura äldre på deras sparpengar eller att driva in personer i spelberoende genom att tillåta spel på kredit(!). Det förstår ni, det är ni medvetna om.
    Ändå fortsätter ni att försvara ert beteende. Vi demokrater inser att det enda orsaken till ert odemokratiska handlande är att ni förstår att ni kommer att mista en stor inkomst.
    Skamligt, odemokratiskt och omänskligt agerande. Alltså typiskt socialdemokratisk handlande.
    Någon som är förvånad?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Är inga skilda regler för (S) än andra. Sverigefienderna i SD sprider myter.

  2. Drutten

    Inget parti ska hålla på med lotterier. Sluta upp att tuta i domedagstrumpeten. Jag är f d S röstare, sen mitt första val början på 70 talet, som numera röstar helt blank valsedel. Snart har vi väl parti som ska finansieras med drogpengar och då om 10-20 år skriks det om fascism om någon vill förbjuda det sanna mina ord vi är på väg ditåt. Sverige går inte under med denna regering. Det enda som får oss att gå under är kanske naturkatastrof/förstörelsen eller Putin. Säkerligen byts det regering nästa val och då skriks det samma dumheter från andra sidan blocket. Nog har jag varit med så länge så nog flyter allt på för alla utan lotter men om S står och faller med lotterierna så är det ju bedrövligt.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Suck läs vad jag skriver för tusan. Detta handlar om en princip att man ger sig på oppositionen vilket vi inte sett tidigare. Hade (S) sålt tulpaner hade man slagit mot det. Så ser SD:s demokratisyn ut, man försöker tysta motstånd och den som säger ifrån. Bara kolla på hela TIdöavtalet som förbjuder de inblandade att kritisera varandras förslag i större utsträckning.

  3. petter

    Blev ju inte bra med denna regering heller.
    Och som du skriver om att inte ens kunna ljuga trovärdigt, håller med om att detta är S bättre på.
    Men att alla politiker kastar skit på sina ”motståndare” är ju som sagt var skit. När fan ska man börja samarbeta för att få ordning på detta land igen. Ni hade 8 år på er och det gick ju inte heller så bra.Titta på brottsligheten , titta på energin lägger på pålagor på kärnkraften och sen påstår att den är för dyr.Det är klart den då blir dyr.Vindkraften ni byggt ägs till 60% av kinesiska företag, så nu sitter vi i deras händer.Listan blir lång så nu kan du ju försvara dig med trovärdiga lögner. Har inget emot S om de kan leverera ,men jusst nu ”håller jag inte på nåt part. Mitt politikerförakt är totalt tyvärr.Makten verkar gå före kallet.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Tycker din inställning är märklig. Väljarna har satt ett parti med nazistiska rötter vid makten som i praktiken styr regeringens politik. När sedan detta parti ger sig på demokratin(mot oppositionen, styra kulturen mm) så reagerar så klart demokratiskt sinnade partier och ifrågasätter detta. Då blir reaktionen från dig; ”sluta bråka”. Jag tror snarare vi behöver se till att sån fascistisk politik vi sett på slutet aldrig mer ska få ha inflytande över regeringspolitiken i detta land.

  4. Anders

    Sosse slöddret som har förstört Sverige med en massimport utav bidragstagare ska inte öppna käften och klaga på andra partier. Ser att ännu en lögnare från sosse slöddret är i blåsväder igen.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Närt det förs fascistisk och sverigefientlig politik från SD-patraskets sida så ska man så klart reagera. Sverige ska vara Sverige, inte Ungern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se